Zingend een taal leren

zingend een taal leren

Zingend leren we het snelst een taal. Dat is gebleken uit onderzoek van het Engelse tijdschrift Memory & Cognition. Met dit onderzoek is voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld wat al lang vermoed werd: zinnen op muziek worden beter onthouden dan uitgesproken zinnen, ook op de langere termijn. Maar hoe komt dit? Waarom is een taal makkelijker als het gezongen wordt? Vertaalbureau Tongo vertelt het u in deze blog!

Gezongen teksten zijn langzamer dan gesproken teksten

Wanneer je een taal gaat leren, is je spreektempo in het begin vaak erg laag, omdat je bij ieder woord moet nadenken. Tijdens het zingen spreek je woorden daarentegen een stuk langzamer uit dan wanneer je praat. Hierdoor is meer tijd om stil te staan bij de afzonderlijke klanken waaruit een woord bestaat, waardoor je eenvoudiger de logica en zinsopbouw van een taal gaat snappen.
Uit onderzoek blijkt dat een gezongen tekst een positiever gevoel oproept dan dezelfde tekst gesproken doet. Bovendien bleek dat de participanten van dat onderzoek aandachtiger luisterden naar de gezongen tekst. Emotie speelt daarbij een grote rol. Teksten waarbij men een gevoel heeft worden nu eenmaal beter onthouden.

Muziek al belangrijk vanaf geboorte

Al vanaf jongs af aan blijken mensen de voorkeur te hebben voor zang. Daarnaast is het bewezen dat muziek voor baby’s een stimulans is voor de spraak- en taalontwikkeling en motoriek, en dat het een positief effect heeft op het geheugen en de concentratie. Met muziek kun je dus niet vroeg genoeg beginnen!

Linker- en rechterhersenhelft werken samen

Ook voor mensen die bijvoorbeeld door een beroerte in hun linkerhersenhelft problemen hebben gekregen met spreken, biedt muziek uitkomst om een taal opnieuw aan te leren. De rechterhersenhelft is immers gespecialiseerd in het verwerken van langzaam veranderende geluiden. Omdat zingen langzamer gaat dan praten, wordt de rechterhersenhelft geactiveerd tijdens het luisteren van muziek. Luisteren en meezingen met muziek kan daardoor een taal opnieuw aanleren.

Muziek biedt dus zeker mogelijkheden voor het aanleren van een nieuwe taal. Toch blijft een taal leren een tijdrovend karwei. Na het enkele keren beluisteren van een Spaans liedje zal je de taal dus niet vloeiend kunnen spreken. Hulp nodig bij een vertaling? Vertaalbureau Tongo staat voor u klaar!

Deel dit bericht via: