Wolligheid

wolligheid

Om wat voor tekst het ook gaat, niemand leest graag een langdradig en wollig stuk. Passieve zinnen maken uw tekst onnodig saai. Hoe voorkomt u dit? Actief schrijven! Om de vaart in een artikel te houden is actief schrijven van groot belang. Hoe? We leggen het graag uit.

Wat is een passieve zin?

Het onderwerp in een lijdende zin is niet actief, het ondergaat een handeling. Teksten in de passieve vorm ziet u veel in wetenschappelijke, technische en ambtelijke teksten. Het komt neutraler en onpersoonlijker over dan de actieve vorm. In passieve teksten ziet u vaak woorden als “zullen”, “kunnen”, “worden”, “zijn” en een voltooid deelwoord. Vaak worden passieve zinnen als omslachtig omschreven en moeilijk leesbaar. Indien u uw lezer wilt overtuigen of spanning op wenst te bouwen, laat passieve zinnen dan achterwege.

Passieve ombuigen in actieve zinnen

Om uw tekst actiever te maken spoort u passieve zinnen gemakkelijk op met behulp van de zoekfunctie in Word. Typ “word” of “zijn” in en alle passieve zinnen lichten op. Door de vraag “door wie” te stellen, vindt u het onderwerp dat u kunt gebruiken voor een actieve directe zin. Zo buigt u gemakkelijk passieve zinnen om naar actieve zinnen.

Wanneer zijn passieve zinnen wel bruikbaar?

Actief schrijven is soms een hele uitdaging, omdat lijdende zinnen al snel ongemerkt in uw tekst sluipen. Bovendien is het in sommige gevallen bijna onmogelijk actief te schrijven en behoort een tekst neutraal over te komen. Onthoud: passieve zinnen ter afwisseling kunnen nooit kwaad. Actief schrijven kost geduld. Leg uw tekst eens weg en kijk er de volgende dag weer met een frisse blik naar. Zo ziet u vaak beter welke zinnen u ander kunt verwoorden en verbetert u uzelf. Wilt u een tekst laten vertalen en twijfelt u over de vorm? Wij kijken er graag naar voor u. Bij elke vertaling houden wij rekening met het doel van de tekst en passen hier de schrijfwijze op aan. Wilt u meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht via: