Waarom narcolepsie een auto-immuunziekte is

Waarom narcolepsie een auto-immuunziekte is

 

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat narcolepsie een auto-immuunziekte kan zijn. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. Nu blijkt uit aanvullend bewijs in een nieuw artikel in het tijdschrift Nature Communications, dat dit inderdaad het geval kan zijn.

Mexicaanse griep

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening, die de slaap-waakcyclus van een persoon beïnvloedt. In Nederland hebben 6.000-8.000 mensen deze aandoening. Narcolepsie is ook veroorzaakt door inentingen tegen de Mexicaanse griep in 2009. Tientallen Nederlandse kinderen hebben na de inenting de verschijnselen van narcolepsie gekregen. Omdat het medicijn tegen de Mexicaanse griep niet tijdig kon worden getest, heeft de overheid flinke schadevergoedingen uitgekeerd aan een aantal patiënten.

Overmatig moe

De aandoening zorgt ervoor dat mensen zich overdag overmatig moe voelen. Het kan er ook voor zorgen dat ze plotselinge ‘slaapaanvallen’ krijgen, waarbij een overweldigend verlangen om te slapen de dagelijkse activiteiten kan verstoren. Volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke, leven tussen de 135.000 en 200.000 mensen in de Verenigde Staten momenteel met narcolepsie.

Sommige van deze mensen ervaren ook kataplexie, dat wil zeggen, “een acute verslapping van de skeletspieren” die gewoonlijk optreedt als reactie op sterke emoties zoals lachen of een verrassing. Onderzoekers hebben narcolepsie onderverdeeld in twee subcategorieën: type 1, wat vaker voorkomt en ook kataplexie inhoudt, en type 2, waarbij mensen geen kataplexie hebben.

Bij narcolepsie type 1 zijn de neuronen die een slaapverwekkende stof produceren, hypocretine genaamd, beschadigd. Hypocretine is een neurotransmitter, die helpt de hersenen alert te houden en voorkomt dat deze op het verkeerde moment in de droomfase van de slaap terechtkomen. De oorzaak van narcolepsie ligt in een tekort aan het eiwit ‘hypocretine‘ in de hersenen.

Studies

Eerdere studies hebben aangetoond dat een klasse van immuuncellen genaamd CD4 T autoreactief is bij narcolepsie. Dit betekent dat ze de eigen hypocretine-producerende neuronen van het lichaam zien alsof ze “vreemde” bacteriën of virussen zijn en ze aanvallen.

Nu versterkt nieuw onderzoek het bewijs dat narcolepsie een auto-immuunziekte is. Een team van wetenschappers uit Denemarken heeft ontdekt dat CD8 T-cellen ook autoreactief zijn bij narcolepsie.

Immuuncellen bestuderen bij narcolepsie

Rahbek Kornum, universitair hoofddocente aan de afdeling Neuroscience van de universiteit van Kopenhagen en haar collega’s analyseerden bloedmonsters van 20 deelnemers aan het onderzoek, die narcolepsie hadden en 52 deelnemers die geen narcolepsie hadden (de controles). De wetenschappers vonden autoreactieve CD8 T-cellen in bijna alle mensen met narcolepsie. Interessant genoeg vonden ze de cellen echter ook in veel van de besturingselementen.

“We hebben autoreactieve cytotoxische CD8 T-cellen gevonden in het bloed van narcolepsiepatiënten,” meldt Rahbek Kornum. “Dat wil zeggen, de cellen herkennen de neuronen die hypocretine produceren, wat de waaktoestand van een persoon reguleert.” “Het bewijst niet dat zij degenen zijn die de neuronen hebben gedood, maar het is een belangrijke stap voorwaarts, nu weten we waar de cellen achter staan”, zegt Rahbek Kornum.

“We vonden ook autoreactieve cellen in enkele van de gezonde individuen, maar hier zijn de cellen waarschijnlijk niet geactiveerd. Het is iets dat we steeds vaker zien met auto-immuniteit: dat het in ons allemaal slapend is, maar niet bij iedereen is geactiveerd. De volgende grote puzzel is leren wat ze activeert “, vult de onderzoeker aan.

Op weg naar effectievere, precieze behandelingen

Rahbek Kornum legt vervolgens uit dat het ontdekken van autoreactieve immuuncellen in de controlegroep de theorie ondersteunt dat bepaalde factoren nodig zijn om autoreactiviteit bij narcolepsie te veroorzaken. Dergelijke factoren kunnen bijvoorbeeld een virale infectie zijn.

Zo’n theorie kan de zoektocht naar betere behandelingen mogelijk maken, legt ze uit. “Nu zal er waarschijnlijk meer aandacht zijn voor het proberen narcolepsie te behandelen met medicijnen (die het immuunsysteem als doelwit hebben).”

Richten op behandelingen

“Dit is echter al eerder geprobeerd, omdat de hypothese dat het een auto-immuunziekte is, al vele jaren bestaat. Maar nu we weten dat het door T-cellen wordt aangedreven, kunnen we beginnen met ons daarop te richten en immuun-behandelingen nog effectiever en preciezer maken, “zegt ze.

“Om andere cellen te doden, moeten neuronen die hypocretine produceren, CD4- en CD8-T-cellen meestal samenwerken”. In 2018 ontdekten wetenschappers autoreactieve CD4 T-cellen bij narcolepsiepatiënten. “Dit was echt het eerste bewijs dat narcolepsie inderdaad een auto-immuunziekte is. Nu hebben we meer, belangrijk bewijs geleverd: dat CD8 T-cellen ook autoreactief zijn.” (Bron: Medical News Today)

Medische vertaling

Om de beste medische vertaling te garanderen, werken wij met vertalers die over een medische achtergrond beschikken. In de medische industrie is een perfecte medische vertaling van groot belang. Door alle terminologieën is het een complexe taak die met precisie uitgevoerd dient te worden.  Hierdoor zijn ze in staat om voor elke doelgroep een foutloze en begrijpbare medische vertaling tot stand te brengen.

Of het nu gaat om een verklaring van een arts, uitslagen of onderzoeken, u kunt er bij Vertaalbureau Tongo van op aan dat uw vertaling van uitstekende kwaliteit is. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Deel dit bericht via: