Unieke taal in Ethiopië

Unieke taal in Ethiopië

Unieke taal in Ethiopië ontdekt door Leidse wetenschappers

Wetenschappers van de Universiteit Leiden hebben een bijzondere taal ontdekt in het zuiden van Ethiopië. Het gaat om Hamar. Het is een taal met een twist, die een aantal mogelijkheden kent, zoals we die in bijvoorbeeld het Nederlands niet hebben.

Mannelijke en vrouwelijke woorden

In de meeste talen is een zelfstandig naamwoord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig. Het bijzondere van Hamar is dat woorden er zowel voor het mannelijke als vrouwelijke geslacht kunnen worden gebruikt. Dat leidt tot een aantal bijzondere combinaties, bijvoorbeeld op basis van de omgang met een object. Een groot imposant gebouw is bijvoorbeeld vrouwelijk, terwijl ‘gebouw’ mannelijk is wanneer het gaat om een kleiner object. Iemand die een verhaal vertelt kan dus extra nadruk leggen op specifieke elementen door daarvoor een mannelijke of een vrouwelijke vervoeging van het woord te gebruiken. De lidwoorden krijgen op die manier een heel andere rol dan bij ons in het Nederlands.

Uniek taalsysteem voor afstanden

Hamar heeft verder een uniek systeem om de afstand tussen twee objecten aan te duiden. Wij gebruiken in het Nederlands ‘dit’ voor dichtbij en ‘dat’ voor verder weg. In het Hamar is het tevens mogelijk om aan te geven dat iets zich hoger, lager of op hetzelfde niveau als de spreker bevindt.
We bieden als Vertaalbureau Tongo vertalingen aan naar een groot aantal talen, waaronder de exotische. In het Hamar hebben we helaas nog geen specialist beschikbaar, maar we verwachten voor die taal ook niet veel aanvragen te ontvangen.

Deel dit bericht via: