Turkije voor het eerst in tien jaar in een recessie

Turkije voor het eerst in tien jaar in een recessie

 

De economie van Turkije is eind vorig jaar in de eerste recessie sinds 10 jaar terecht gekomen. Het bekend worden van dit slechte nieuws komt slechts enkele weken voordat er lokale verkiezingen worden gehouden.

Het bruto binnenlands product (bbp) daalde in het vierde kwartaal, rekening houdend met een seizoenscorrectie met 2,4 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, aldus het Turks Instituut voor de Statistiek. De daling volgde op een krimp van 1,6 procent in het derde kwartaal.

Een daling in twee opeenvolgende kwartalen wordt algemeen beschouwd als een recessie. Ondanks de recessie, die werd verwacht door economen en analisten, zei de Turkse minister van financiën Berat Albayrak: “Het ergste is achter de rug, in termen van economische activiteit”. “De slechtste voorspellingen werden niet gerealiseerd”, schreef hij op Twitter nadat de gegevens waren gepubliceerd.

Vorig jaar werd de economie getroffen door een daling van 30 procent van de waarde van de lire als gevolg van zorgen over een diplomatieke spanningen met de Verenigde Staten en de onafhankelijkheid van de centrale bank. Het land houdt op 31 maart lokale verkiezingen, waarbij groei en inflatie naar verwachting belangrijke kwesties voor de kiezers zullen zijn.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die sinds 2003 eerst aan de macht is als premier en vervolgens als president, heeft zich tijdens zijn ambtsperiode vaak beroepen op de sterke groei van zijn land.

Groeiprognoses

Over het algemeen kwam de groei uit op 2,6 procent voor 2018, maar dat was nog steeds veel lager dan de 7,4 procent die kon worden genoteerd in 2017, een turbulente periode na een mislukte coup van het voorgaande jaar en een aantal aanvallen.

De inflatie is ook hoog gebleven. In oktober werd de hoogste inflatie (van maar liefst 25,24 procent) in 15 jaar gemeten. Voordat dit cijfer in februari weer terug zakte onder de 20 procent, werden de voedselprijzen bijzonder hard getroffen. Erdogan’s regering heeft getracht de consumentenprijzen te beteugelen, vooral voor producten die dagelijks in Turkse huishoudens worden geconsumeerd.

Vorige maand hebben de Turkse autoriteiten hun eigen groentestandplaatsen opgezet om de markten te dwingen de voedselprijzen te verlagen. De regering, die in september haar groeiverwachting voor 2018 verlaagde van 5,5 procent naar 3,8 procent, zei dat een verbetering op komst is.

Kredietverlening

Fadi Hakura, een Turkije-specialist van Chatham House, zei: “De Turkse economie wordt gevoed door een onhoudbare kredietverlening. De consumenten is verteld goederen te kopen, witgoed te kopen, onroerend goed te kopen, te investeren in de aandelenmarkt, enz. Maar dit was niet duurzaam en de economie moest zich aanpassen en zichzelf corrigeren aan een veel lagere groeisnelheid.

“Het is net alsof je een Audi koopt en probeert de snelheid van een Ferrari te halen, je kunt met de motor spelen of de brandstof verknoeien, maar uiteindelijk zal de motor van de Audi opbranden, omdat hij niet zo hard kan rijden”.

Albayrak, de minister van Financiën, zei dat het proces van herbalancering volgens verwachting verloopt ondanks de krimp”. De voorspelde groei in 2019 zal in lijn zijn met de voorspelling van de regering van 2,3 procent. Hakura, de Turkije-specialist, zei echter dat het “lang” kan duren voordat de economie groeit.

De particuliere sector heeft een schuld van ongeveer 200 miljard euro en zal dit uiteindelijk terug moeten betalen. Ook de gemiddelde consument heeft een zware schuldenlast en heeft een aanpassingsperiode nodig om het schuldniveau omlaag te brengen.

In een periode waarin ook de wereldeconomie vertraagt, zal het Turkije veel tijd kosten om bescheiden groeicijfers te behalen en de schuldniveaus naar een aanvaardbaar niveau te brengen”. De laatste keer dat Turkije in een recessie terechtkwam, was in 2009 als gevolg van de wereldwijde economische crisis. (Bron: Al Jazeera)

Vertaling Nederlands Turks

In Nederland wonen veel mensen van Turkse komaf en het aantal Turkse bedrijven is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De vraag naar Turkse vertalingen en met name een vertaling Nederlands Turks zit dus in de lift. Natuurlijk kunt u ook voor vertalingen Turks Nederlands bij ons terecht. En daarnaast verzorgen wij in deze combinaties ook beëdigde vertalingen.

U kunt een geheel vrijblijvende offerte bij ons aanvragen voor uw vertaling. Gebruik het aanvraagformulier aan de rechterzijde van de pagina of neem contact op via mail of telefoon (0900-333 03 03).

Deel dit bericht via: