Taal zonder toon

taal zonder toon

Wetenschappers ontdekken een taal zonder toon en klemtoon

Wetenschappers hebben een taal ontdekt die geen gebruik maakt van een toon en/of klemtoon. Dat is uniek, aangezien we normaal gesproken een klemtoon of toon gebruiken om taal vorm te geven en ons daarmee te uiten. De taal zonder toon en klemtoon vinden we in de Molukken.

Toon en klemtoon in een taal

In het Nederlands leggen we een klemtoon op woorden, waarmee we aangeven hoe we die uitspreken. Het is bijvoorbeeld ólifant en niet olifánt. Wij maken gebruik van een klemtoon, terwijl dat in het Chinees gebeurt op basis van een toon. De tonen zorgen samen met de combinatie van klinkers en medeklinkers voor de betekenis van een woord. Tot nu toe was er geen enkele taal gevonden die geen gebruik maakt van een toon of klemtoon. Maar daar is nu dus verandering in gekomen. Het Ambon Maleis wordt door 250.000 mensen gesproken en maakt geen gebruik van tonen of klemtonen. In plaats daarvan gaat het puur om de samenstelling van klinkers en medeklinkers, die zorgen voor de betekenis van woorden.

Altijd bezig met taal

We zijn bij vertaalbureau Tongo altijd bezig met taal, het is iets dat ons fascineert. Dat betekent onder andere dat we ons goed bewust zijn van het gebruik van tonen en klemtonen en veel interesse hebben in wetenschap daarnaar. Dat er nu een taal is gevonden zonder klemtoon en toon is wat ons betreft een mooie verrijking van onze kennis over taal.

Deel dit bericht via: