Taal struikelblok integratie

taal struikelblok integratie

Taal blijkt belangrijk struikelblok voor integratie

De gesproken taal blijkt nog altijd een belangrijk struikelblok voor integratie. Uit onderzoek blijkt dat het nog decennia gaat duren totdat veel Turken en Marokkanen volledig zijn geïntegreerd.

Van Nederlands naar Engels is een begin

Het vertalen van Nederlands naar Engels maakt het voor hen veelal gemakkelijker te begrijpen waar we het over hebben. Het zit echter ook het leren van de Nederlandse taal in de weg. Op die manier wordt de integratie vertraagd. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen op school nog altijd achterlopen op hun vriendjes waarvan ook de opa en oma in Nederland zijn geboren. De achterstand op het gebied van taal heeft vervolgens een leven lang invloed. Het is daardoor moeilijker om een baan te krijgen en daarin uit te blinken. We moeten ons daarom blijven inzetten om zoveel mogelijk immigranten de taal te leren.

Nederlandse taal leren

Zij die de Nederlandse taal leren kunnen makkelijker meekomen in onze samenleving. Het CBS geeft aan dat zij die de taal spreken veel makkelijker een baan vinden en daarin goed presteren. Ze kunnen mee in het sociale leven en hebben de kans zich te ontwikkelen. Het lijkt daarom van belang om immigranten zo snel mogelijk aan het Nederlands te laten wennen. Aan de andere kant moeten we ons er van bewust zijn dat we een lastige taal spreken. Vooral niet-Westerse immigranten moeten we voldoende tijd gunnen om het Nederlands helemaal onder de knie te krijgen.

Deel dit bericht via: