Straattaal in Nederland

straattaal in nederland

Doekoe, osso, loesoe, fittie, popo en chickie. Stuk voor stuk voorbeelden van woorden afkomstig uit straattaal in Nederland. Dit is de taal die door jongeren op, zoals de naam al suggereert, straat wordt gesproken. De taal is Nederlands gemixt met bijvoorbeeld Engels, Turks, Marrokaans-Arabisch, Papiamento, Berbers en Surinaams. Vaak zijn er ook invloeden uit films of muziek in te herkennen. Straattaal is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. In dit artikel leest u er alles over!

Vele soorten straattaal

Er is niet één soort straattaal. Jongeren bewegen zich in allerlei groepen en subgroepen en spreken allemaal hun eigen straattaal, afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd, voorkeuren en afkomst. Straattaal fungeert daarnaast als een soort ‘geheime taal’; een taal die alleen een bepaalde groep jongeren begrijpt en beheerst. De gezamenlijke taal zorgt voor verbroedering en versterkt de groepsidentiteit. Straattaal is echter aan veranderingen onderhevig; wat vandaag hip is kan morgen alweer achterhaald zijn. De taal is voortdurend in ontwikkeling, woorden verdwijnen en verschijnen, bovendien veranderen woorden vaak van betekenis.

Goed of slecht?

De meningen over straattaal zijn verdeeld. Sommige mensen keuren het af. Het is voor hen onverstaanbaar, inhoudsloos en wordt vaak geassocieerd met criminaliteit. Toch zijn er ook veel redenen om straattaal juist te stimuleren. Het getuigt immers van creativiteit om zelf woorden te bedenken. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van sociale identiteit. Waar artsen of wetenschappers vakjargon gebruiken waar de gemiddelde Nederlander ook maar weinig van begrijpt, gebruiken jongeren straattaal om met elkaar te communiceren. Niets mis mee toch?

Straattaal wordt gewone taal

Soms worden woorden zo vaak gebruikt binnen straattaal, dat steeds meer mensen het woord gaan opnemen in hun vocabulaire. Een bekend voorbeeld is het woord ‘chillen’. Het woord is oorspronkelijk afkomstig uit de straattaal, maar staat inmiddels in de Dikke van Dale. En eigenlijk is het een nietszeggende term. Het kan namelijk van alles betekenen. Wie zegt dat hij gaat chillen gaat bijvoorbeeld een film kijken, met vrienden hangen, de stad in, een terrasje pakken of naar buiten. Het is een soort kapstok waaraan allerlei relaxte activiteiten opgehangen kunnen worden.

Deel dit bericht via: