Sociaaldemocraten winnen Finse verkiezingen

Sociaaldemocraten winnen Finse verkiezingen

De sociaaldemocraten zijn de grootste partij geworden tijdens de parlementsverkiezingen in Finland. De overwinning was nipt, maar met 17,7 procent van de stemmen is de partij nu groter dan de rechtse Finse partij. Die partij stond voorheen bekend als de “Ware Finnen” en moet nu z’n meerdere erkennen in de Sociaaldemocratische Partij.

We hebben als vertaalbureau regelmatig te maken met klanten uit Finland, net als met Nederlandse bedrijven die daar activiteiten willen ontplooien. We vertalen vanuit en naar het Fins, ook al houden we de dagelijkse politieke ontwikkelingen daarmee natuurlijk niet constant bij.

Top-3 dicht bij elkaar

Opvallend tijdens de verkiezingen is dat de top-3 van partijen in het land heel dicht bij elkaar zit. Net als hier in Nederland is er sprake van een systeem met meerdere partijen, die allemaal zo hun aanhang hebben.

De sociaaldemocraten zijn met 17,7 procent van de stemmen de grootste geworden. De tweede plaats is voor de rechtse Finse Partij, die 17,5 procent van de stemmen wist te halen. Op de derde plaats staat de Nationale Coalitie Partij. Het is de conservatieve partij van het land, die 17,0 procent van de stemmen kreeg.

Op de vierde plaats staat de Centrumpartij met 13,8 procent van de stemmen, gevolgd door de Groene Partij die goed was voor 11,5 procent. Die partij werd wel de winnaar in de hoofdstad Helsinki, maar slaagde er niet in om ook een grote groep van de Finnen in de rest van het land achter zich te krijgen.

Partijen met dezelfde waarden

De leider van de sociaaldemocraten is Antti Rinne. De voormalig minister van Financiën en vakbondsleider heeft aangegeven dat alle opties voor coalities voorlopig op tafel blijven liggen, maar dat het wel belangrijk is dat de nieuwe regering dezelfde waarden deelt. Dat lijkt een eerste aanzet om niet samen te werken met de rechtse partij, al zal moeten blijken hoe dit er in de praktijk uit gaat zien.

Rondom de verkiezingen waren vooral de klimaatverandering, het immigratiebeleid en de oudere zorg belangrijke onderwerpen. Het zijn thema’s die bij veel mensen spelen, maar waarover de partijen het helaas niet met elkaar eens zijn. De verdeelde verkiezingsuitslag kan het daardoor lastig maken om de verschillende partijen op een goede manier bij elkaar te brengen.

Vertaalbureau: Fins – Nederlands en meer

We hebben als vertaalbureau regelmatig te maken met Finland, als we vertalen voor klanten die naar Nederland willen komen of juist vanuit hier in Finland willen ondernemen. Wij vertalen in de beide richtingen, zoveel mogelijk met native speakers in de doeltaal van de tekst. Op die manier kunnen we belangrijke nuances meenemen, waardoor de tekst goed aansluit bij hoe men in Finland en hier in Nederland de taal gebruikt.

We vertalen websites, brochures, folders en andere documenten voor bedrijven en organisaties. Dat kan vanuit het Nederlands naar het Fins en andersom, net als in de andere talen waar u naar op zoek bent. Wij brengen vooraf een duidelijke prijsopgave uit, zodat u goed weet waar u aan toe bent en u niet voor verrassingen komt te staan.

Zoekt u een Finse vertaling of wilt u een tekst vanuit het Fins naar het Nederlands laten vertalen? Neem contact met ons op, dan brengen we u graag een vrijblijvende offerte uit of lichten we u toe hoe we te werk gaan.

Deel dit bericht via: