Slapend een taal leren

Slapend een taal leren

 

Slapend een nieuwe taal leren, zonder ook maar een boek open te slaan. Het klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar volgens Zwitserse wetenschappers is het mogelijk. Zij leerden hun proefpersonen een fantasietaal, terwijl die sliepen.

Volgens de wetenschappers is het daarmee meer dan een droom, waardoor we binnenkort allemaal Russisch of Mandarijn zouden kunnen spreken. De slaaponderzoekers hebben zich niet op een officiële taal of een regionale taal gericht, maar maakten voorlopig gebruik van fantasie.

Fantasietaal tijdens de slaap

Uiteindelijk hopen velen van ons misschien wel Russisch of Mandarijn te leren spreken, zonder dat ze daarvoor op cursus hoeven. Zo ver is het nog niet, omdat de wetenschappers zeker wilden weten dat niemand de te leren taal al sprak. Ze ontwikkelden daarom een fantasietaal.

De 41 deelnemers aan het experiment maakten thuis gebruik van een speaker, om de fantasietaal af te laten spelen terwijl zij sliepen. Het ging om woorden zoals ‘tofer’, dat de vertaling was voor ‘huis’. De volgende dag werd de proefpersonen dan gevraagd of een ‘tofer’ groter of kleiner was dan een schoenendoos. Opvallend genoeg slaagden de proefpersonen erin om veel goede antwoorden te geven, meer dan de simpele gokkans zou voorspellen.

Het verschil was klein, maar volgens de wetenschappers biedt het een interessante mogelijkheid. We weten van de slaap dat het een belangrijke rol speelt in ons dagelijks ritme, maar we wisten nog weinig van een mogelijkheid zoals deze. De wetenschappers hebben erbij aangegeven dat er meer onderzoek zal moeten volgen, om na te gaan of het daadwerkelijk mogelijk is om tijdens de slaap een nieuwe taal aan te leren.

Russisch of Mandarijn zonder cursus

Veel mensen willen graag een nieuwe taal leren, maar zien op tegen de cursus die daarvoor nodig is. Of de lessen die er online gevolgd moeten worden en de boeken die iemand zal moeten lezen. Het kost veel moeite om een nieuwe taal te leren, vooral als we eenmaal op leeftijd zijn. Het brein vindt het dan niet meer zo makkelijk om de nieuwe informatie op te slaan en apart te houden van de taal die we op dat moment al goed spreken en schrijven.

Of het ooit lukt om op deze manier Russisch of Mandarijn te leren lijkt nog niet te beantwoorden. Uit eerder onderzoek werd wel al duidelijk dat deelnemers die Frans wilden leren dit beter deden als ze de woorden die ze leerden voor het slapen gaan nog eens oefenden. Dit onderzoek sluit daar mooi bij aan, omdat het laat zien dat de slaap een rol kan spelen bij het leren van de taal. Of het slapend leren alleen voldoende zal zijn is de vraag, vooral omdat we niet goed weten hoe het brein informatie tijdens onze slaap verwerkt.

Vertaalbureau: specialisten in talen

We zijn als vertaalbureau gespecialiseerd in een aantal verschillende talen. Daardoor hoeven wij niet te wachten op nieuw onderzoek om tijdens de slaap een nieuwe taal te leren.

In plaats daarvan werken we met diverse vertalers, die hun talen goed spreken en graag werken aan een vertaling voor uw bedrijf. We vertalen websites en belangrijke documenten, altijd op basis van uw specifieke wensen. Vanuit het Nederlands naar het Engels en andersom, net als tussen het Frans, Duits, Spaans en een aantal meer exotische talen. Benieuwd naar de mogelijkheden van een vertaling en wat daar de kosten van zullen zijn? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer.

Deel dit bericht via: