Saoedi-Arabië roept Arabische leiders bij elkaar

Saoedi-Arabië roept Arabische leiders bij elkaar

Arabische leiders zijn in Saoedi-Arabië bijeen gekomen voor een ingelaste driedaagse ontmoeting na de aanvallen op olie-bezittingen in de Golf vorige maand. De gebeurtenissen van afgelopen donderdag komen nadat Saoedi-Arabië Iran beschuldigde van drone-aanvallen op oliepompstations in het koninkrijk. Die aanvallen, alsmede de sabotage van olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), werden opgeëist door Jemen’s op Iran gerichte Houthi-groep. Een hoge veiligheidsfunctionaris uit de Verenigde Staten zei dat “vrijwel zeker” Iraanse mijnen zijn gebruikt in de tankeroperatie. Teheran ontkent elke betrokkenheid.

Analisten zeiden dat tijdens de spoedtop nauwlettend in de gaten wordt gehouden, of de Saoedi’s Qatar als bemiddelaar in het geschil met Iran op dezelfde manier zullen steunen als de VS. Eerder meldde Al Jazeera dat de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar gesprekken had gevoerd met zijn Iraanse tegenhanger in Teheran, met als doel de escalerende spanningen in de Golf de kop in te drukken.

Rechtstreeks contact

“Het feit dat de Saoedi’s rechtstreeks contact opnamen met de emir van Qatar suggereert dat de spanning met Iran heel serieus wordt genomen in Riyadh. Het koninkrijk is dus klaar om een ​​meer algemene consensus te formuleren over hoe om te gaan met Iran.”De Saoedische koning Salman nodigde de Emir Sheikh uit Tamim bin Hamad Al Thani uit, wiens land de thuisbasis is van de grootste Amerikaanse militaire basis in de regio. Qatar zei dat premier Sjeik Abdullah bin Nasser Al Thani aanwezig zou zijn. Hij is de hoogste Qatarese functionaris, die sinds de breuk met Saudi Arabië het koninkrijk bezoekt.

Golfstaten hebben een gezamenlijke verdedigingsmacht onder de Gulf Cooperation Council (GCC). Maar de 39-jarige alliantie is verbroken door een geschil waarbij Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en niet-GCC Egypte een politiek en economisch beleid hebben opgelegd. Daarmee gaat Qatar gebukt onder een boycot sinds juni 2017. Irak en Oman, die goede banden hebben met Teheran en Washington, hebben ook gezegd dat ze werken aan het verminderen van de spanningen in de regio.

Spanningen met Iran

De spanningen tussen de VS en Iran zijn toegenomen nadat Washington zich terugtrok uit een multinationale nucleaire deal met Teheran, sancties opnieuw invoerde en zijn militaire aanwezigheid in de Golf versterkte. De Amerikaanse National Security Adviser John Bolton zei woensdag dat de aanval nabij een bunkeringcentrum van de VAE was verbonden met de aanval op gemalen op de Oost-West-pijplijn van het koninkrijk (beide alternatieve olietransportroutes naar de Straat van Hormuz) en een raketaanval op Bagdad.

“In Washington is er geen twijfel over wie hier verantwoordelijk voor is en ik denk dat het belangrijk is dat de leiders in Iran weten dat wij het weten,” zei hij over de aanval op vier schepen, waaronder twee Saoedische olietankers. Een Iraanse ambtenaar verwierp Bolton’s opmerkingen als “een belachelijke bewering”. De Islamitische Republiek zei dat het zichzelf zou verdedigen tegen elke militaire of economische agressie. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei afgelopen maand tijdens een reis naar Irak dat Teheran evenwichtige banden met zijn buurlanden in de Golf wil en heeft voorgesteld een niet-aanvalsverdrag met hen te ondertekenen. (Bron: Al Jazeera)

Vertaling Nederlands Arabisch

Voor een eersteklas vertaling Nederlands Arabisch bent u bij Vertaalbureau Tongo aan het juiste adres. Wereldwijd hebben zo’n 280 miljoen mensen het Arabisch als moedertaal. Daarnaast is het de oorspronkelijke taal van invloedrijke landen als Dubai, Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Een vlekkeloze communicatie komt dan goed van pas!

Het Arabisch is een complexe taal, zo kent het schrift soms geen klinkers. Ook dient er van rechts naar links geschreven te worden. Dankzij onze jarenlange vertaalervaring, persoonlijke dienstverlening en professionele vertalers, kunnen we bij Vertaalbureau Tongo uw vertaling Nederlands Arabisch snel en goed voor u verzorgen.

De voordelen van Tongo

  • Snelle service
  • Een 100% juiste vertaling Nederlands Arabisch en Arabisch Nederlands
  • Heldere tarieven voor uw vertaling van Nederlands naar Arabisch en andersom
  • Persoonlijk contact
  • Onze unieke tevredenheidsgarantie
Deel dit bericht via: