Racisme ingebakken in taal

Racisme ingebakken in taal

Racisme zit volgens opiniemaker in onze taal ingebakken

Opiniemaker Carlo Strijk stelt dat racisme wortelt in onze taal. We zullen het woord ‘zwart’ moeten herijken, net als andere termen die te maken hebben met racisme en discriminatie. Taal heeft een grote invloed, zelfs op de maatschappelijke discussie.

Publiek debat bestrijdt slechts symptoom

Volgens de opiniemaker kunnen we niet zomaar een publiek debat voeren over bijvoorbeeld racisme, voordat we erkennen dat we aan de basis van onze taal moeten schaven. De racistische elementen in onze taal worden goed duidelijk tijdens vertalingen. Tijdens het publieke debat leiden ze echter op een veel meer subtiele wijze tot oordelen en kwalificaties. Op die manier is het binnen onze huidige taal haast onmogelijk om een objectief debat te voeren.

Automatische associaties in taal

Volgens Carlo Strijk is er sprake van een aantal automatische associaties. We denken bij ’15 graden’ bijvoorbeeld aan een mooie lentedag waarop we met een dun jasje naar buiten kunnen. In IJsland gaat men bij ’15 graden’ alvast de zwemkleding opzoeken, terwijl mensen op Curaçao een dikke trui uit de kast zullen halen. Het zijn automatische associaties die we hebben bij taal, die ook gelden voor een term zoals ‘zwart’. We hebben binnen taal te maken met een referentiekader, een ‘belief system’. Pas wanneer we dat aanpassen kunnen we onze gevoelens meer objectief vertalen en zorgen voor een publiek debat waar alle partijen op een eerlijke manier aan kunnen deelnemen, stelt Strijk.

Deel dit bericht via: