Provincie wil erkenning Limburgs

provincie wil erkenning limburgs

 

De provincie Limburg wil dat de eigen taal erkend wordt als een regionale taal. Het Limburgs moet op die manier meer aandacht krijgen, bijvoorbeeld voor kinderen die het op school moeten kunnen leren. Volgens de provincie is het belangrijk dat Den Haag de taal erkent. Op die manier kunnen er weer meer inwoners ‘plat’ gaan praten, iets dat de sociale samenhang in de provincie ten goede zal komen.

In België bleek onlangs dat men moeite heeft met de vertaling naar het Nederlands, maar de provincie wil juist dat er meer aandacht komt in de andere richting. De provincie wil het Limburgs op de kaart zetten, door gebruik te maken van een convenant. Daarmee moet er een officiële erkenning komen, waardoor het meer is dan een dialect of een eigen ontwikkeling om het Limburgs te spreken.

Convenant met ministerie van Binnenlandse Zaken

Volgens de provincie moet het Limburgs erkend worden als zelfstandig en volwaardig onderdeel van het Nederlands taalsysteem. Dat is nu nog niet het geval, waardoor het niet mogelijk is om er les in te geven op de basisschool.

Toch is niet iedereen het eens met deze ontwikkeling. Een van de tegenstanders is Nel Thijssen. Zij is mede-auteur van het Sevenums woordenboek, dat in 2010 werd uitgebracht. Zij is van mening dat het Limburgs niet op de scholen gesproken moet worden, maar dat de gezinnen daar zelf verantwoordelijk voor zijn.

Gezinnen moeten thuis Limburgs spreken met de kinderen, zodat zij de kans krijgen om hun vaardigheden daarin te ontwikkelen. In het onderwijs zouden we aan het Nederlands, Engels en andere talen moeten werken.

Limburgs leren op school

De provincie denkt daar heel anders over. Die vindt juist dat het op school wel mogelijk moet worden om het Limburgs te leren, bijvoorbeeld als het thuis niet of in beperkte mate gesproken wordt. Dat kan alleen als er meer erkenning komt voor de taal. Op die manier kan het onderdeel gaan uitmaken van het lesprogramma, waardoor meer kinderen er mee in aanraking komen.

Daarnaast vindt de provincie het inderdaad een goed idee dat ouders zich bewust worden van het feit dat het Limburgs iets is om trots op te zijn. En dat ze er moeite voor moeten doen hoort daarbij. Op die manier kunnen inwoners van de provincie er ook zelf aan bijdragen, naast het feit dat er een officiële erkenning komt en dat de scholen er mee aan de slag gaan.

Toch lijkt het nog niet zo makkelijk om ‘standaard’ Limburgs te gaan onderwijzen. Er zijn grote verschillen tussen bijvoorbeeld Horst, Sevenum en Grubbenvorst. Om die op één lijn te krijgen zal een flinke uitdaging zijn, waardoor de kans klein lijkt dat er snel onderwijs in het Limburgs komt.

Vertaalbureau: Nederlands en andere talencombinaties

We houden ons als vertaalbureau niet bezig met het Limburgs, maar natuurlijk wel met het Nederlands. En met tal van andere talen, zoals het Engels, Duits, Frans en Spaans. We werken dagelijks aan vertalingen in de verschillende richtingen, waardoor we heel de dag door met taal bezig zijn.

We weten daardoor hoe belangrijk het is om dezelfde taal te spreken. En hoe verbindend een eigen taal aan de andere kant kan zijn. Vertalingen maken het mogelijk om teksten en documenten uit te wisselen tussen verschillende talen, zonder dat de individuele karakters verloren hoeven te gaan.

Wilt u een vertaling laten maken of bent u benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Neem contact met ons op, we horen graag van u.

Deel dit bericht via: