Plofklas uitgeroepen tot ‘Woord van het Jaar’

Plofklas uitgeroepen tot ‘Woord van het Jaar’

Het laat zich waarschijnlijk lastig vertalen, maar ‘plofklas’ is door het ‘Genootschap Onze Taal’ uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017. Dat woord werd al in 2013 voor het eerst gehoord, maar heeft afgelopen jaar een belangrijke rol gespeeld.
De keuze voor ‘plofklas’ werd bekend gemaakt door Romana Vrede. De actrice deed dat tijdens de NTR-uitzending voor de Avond van Taal. Onder andere de NOS en het ANP besteedden er aandacht aan, waarmee het woord nog wat extra bekendheid heeft gekregen. Vooral binnen de landsgrenzen, waardoor we er als vertaalbureau gelukkig niet teveel mee te maken zullen krijgen.

Opvolger van brexit en sjoemelsoftware

Het genootschap kiest ieder jaar een woord van het jaar. Dit jaar gaat het om de plofklas, maar de afgelopen jaren was het bijvoorbeeld de beurt aan brexit en aan sjoemelsoftware. Dat eerste staat natuurlijk voor het verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk. Het tweede slaat op de software die met name de auto’s van Volkswagen bevatten, om ervoor te zorgen dat ze zuiniger leken dan ze in de praktijk waren.
‘Onze Taal’ zoekt altijd naar een woord dat actueel is in een jaar, om daar vervolgens nog wat extra aandacht aan te geven. Dit jaar waren er uiteraard ook andere woorden die kans maakten om het woord van het jaar te worden. In de laatste maanden was het vooral #metoo dat populair bleek, vanwege de seksuele schandalen die er hebben plaatsgevonden. Andere woorden, die populair bleken, zijn genderneutraal, nepnieuws en weigeroma. Helaas zijn die woorden het niet geworden, omdat het genootschap heeft gekozen voor plofklas. Als vertaalbureau gaan we er vanuit al deze woorden niet of nauwelijks te gebruiken. Omdat ze vooral in Nederland spelen, maar ook omdat het niet altijd meevalt om die goed te vertalen.

Appongeluk en treitervlogger bij Van Dale

‘Onze Taal’ kiest een eigen woord van het jaar, net als de Van Dale. Het gaat bovendien om andere woorden, wat goed aangeeft dat verschillende woorden een belangrijke rol hebben gespeeld in het afgelopen jaar. Bij Van Dale koos men namelijk voor ‘appongeluk’ als belangrijkste woord in 2017.
Vorig jaar was dat nog treitervlogger, waardoor er al een paar jaar sprake is van een ander woord. Hoe het komt dat de beide organisaties andere woorden kiezen is niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat ze een andere selectie maken en dat die selecties vervolgens een eigen leven gaan leiden. Bovendien gelden er andere criteria om het woord van het jaar vast te stellen, waardoor ze een mooie aanvulling op elkaar vormen.

Voor het eerst gehoord in 2013

Het woord plofklas is overigens niet nieuw in 2017, want het werd ook in 2013 al een paar keer gebruikt. Het werd genoemd bij een burgerinitiatief om de overvolle klassen in het basisonderwijs tegen te gaan. Destijds riep men de overheid op om iets te doen aan de klassen met meer dan 30 leerlingen. In die klassen zou er te weinig aandacht zijn voor de individuele leerlingen.
Dit jaar vonden er verschillende stakingsacties plaats door leraren uit het basisonderwijs. Dat zorgde ervoor dat de plofklas weer actueel werd. ‘Onze Taal’ heeft daarom besloten om er dit jaar het woord van het jaar van te maken. En er daarmee nog wat meer aandacht aan te besteden

Deel dit bericht via: