Overbodigheid en omslachtigheid Nederlandse taal

Overbodigheid en omslachtigheid Nederlandse taal

Wij Nederlanders spreken gemiddeld 3 of meer talen over de grens. Daarmee hebben we, in verhouding tot andere landen, flinke talenknobbels. En dat is eigenlijk niet zo gek. Onze eigen taal, het Nederlands, is namelijk één van de moeilijkste talen ter wereld.  Overbodigheid en omslachtigheid Nederlandse taal staat als een paal boven water. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er weinig talen zó overbodig en omslachtig zijn als het Nederlands. In deze blog legt Vertaalbureau Tongo uit waarom!

’De’ en ‘Het’: het grootste struikelblok

Wist je dat onze lidwoorden ‘de’ en ‘het’ de grootste struikelblokken zijn? Eigenlijk is het ook maar moeilijk uit te leggen. Waar bijvoorbeeld het Engels enkel ‘the’ kent, heb je in het Nederlands twee mogelijkheden. Zinloze mogelijkheden, zo vindt taalwetenschapper Sterre Leufkens. Want zeg nu eerlijk, wat betekent de ‘het’ in ‘het regent’? Niets. Het is overbodig. De Nederlandse taal bestaat echter uit nog veel meer van dit soort overbodige grammaticale elementen. Uit onderzoek van Leufkens scoort Nederlands op dit punt zelfs het hoogst!

Meervoudsvormen en dubbele meervoudsuitgangen

Maar dat is nog niet alles. Het Nederlands is ook moeilijk te noemen, dankzij de vele werkwoorden, meervoudsvormen en meervoudsuitgangen. Weer kijken we naar het Engels. Waar zij zeggen ‘I walk – we walk’, zeggen wij Nederlanders ‘ik loop – wij lopen’. Die ‘en’, voegt in principe niets toe. Want door het persoonlijke voornaamwoord ‘wij’, weten we al dat het om meervoud gaat.

Waarom is onze taal zo moeilijk?

Hoe kan het dat onze taal zo overbodig en omslachtig is? Daar is één simpele reden voor te noemen. Door de jaren heen zijn er maar weinig mensen geweest die het Nederlands als tweede taal aanleerden. Wanneer dit wél was gebeurd, dan zou de taal vereenvoudigd worden. Iets wat met bijvoorbeeld de Engelse taal wel is gebeurd. Voor veel buitenlanders is de Nederlandse taal dan ook geen pretje om te leren.

Deel dit bericht via: