Onzorgvuldige Nederlandse aanvraag leidde tot strafzaak

Onzorgvuldige Nederlandse aanvraag leidde tot strafzaak

 

Het Openbaar Ministerie is onzorgvuldig geweest toen het de Thaise autoriteiten vroeg naar hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de Nederlandse Johan van Laarhoven. Dat concludeert de Ombudsman, die stelt dat de Nederlander daardoor samen met zijn vrouw lang vastzit in Thailand.

Het OM en ministerie van Veiligheid van Justitie en de Nederlandse politie deden destijds onderzoek naar het stel. Ze vroegen daarvoor om hulp van de Thaise overheid. Die zag het als een waarschuwing en aanwijzing dat er grond was om het stel te vervolgen, waardoor de man en zijn vrouw werden opgepakt voor een lange gevangenisstraf.

Eigenaar van The Grass Company

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van The Grass Company en verdiende zijn geld daardoor met softdrugs. Hij woonde ten tijde van de aanvraag in 2014 in Thailand. Het verzoek vanuit Nederland leidde ertoe dat de Thaise overheid besloot hem en zijn vrouw op te pakken voor witwassen van geld, dat afkomstig was uit de verdiensten met softdrugs.

Volgens de Ombudsman heeft de onzorgvuldige aanvraag van het OM, het ministerie en de politie vanuit Nederland ertoe geleid dat het stel in Thailand is opgepakt. Dat was niet te bedoeling, omdat het ging om een rechtshulpverzoek. Het OM geeft aan dat het niet had kunnen weten dat de Thaise overheid het stel zou oppakken, waardoor het zichzelf niets kwalijk neemt. De Ombudsman denkt daar anders over en wil dat er door de rechter naar gekeken wordt.

Zware straffen in Thailand

De matige vertaling of verkeerde insteek in de brief aan Thailand zou er toe hebben geleid dat het stel is opgepakt. Het land staat bekend om de zeer hoge straffen in relatie tot de vergrijpen. Vooral in vergelijking tot Nederland liggen de straffen er erg hoog. Het OM, ministerie en de politie zouden volgens de Ombudsman niet in het belang van het stel hebben gehandeld, waardoor ze onzorgvuldig zijn geweest.

De Ombudsman stelt dat de Nederlandse autoriteiten het perspectief van het stel uit het oog zijn verloren. Zij zouden heel goed hebben geweten dat een aan drugs gerelateerde strafzaak in Thailand altijd hard wordt aangepakt. Daarom hadden de autoriteiten kunnen weten dat een ‘simpel’ rechtshulpverzoek tot grotere gevolgen zou leiden, iets waarmee pijnlijk duidelijk is geworden dat de twee voorlopig niet naar Nederland kunnen komen.

Vertaling vanuit en naar het Nederlands en andere talen

Of het ligt aan de vertaling of aan de insteek van de autoriteiten is niet helemaal duidelijk, maar volgens de Ombudsman is er sprake van onzorgvuldigheid die heeft geleid tot deze vervelende situatie. Het geeft goed aan hoe lastig het kan zijn om op de juiste wijze te communiceren met een land aan de andere kant van de wereld.

Werkt u zelf met landen aan de andere kant van de wereld of bent u om een andere reden op zoek naar een vertaling? We zijn een vertaalbureau voor vertalingen in alle mogelijke talencombinaties, altijd op basis van de hoogst mogelijke kwaliteit. Benieuwd naar de mogelijkheden en de tarieven? Neem contact met ons op, dan brengen we u graag een vrijblijvende offerte uit.

 

Deel dit bericht via: