Microsoft wil flink vooruit met kunstmatige intelligentie

Microsoft wil flink vooruit met kunstmatige intelligentie

 

Microsoft wil zich weer meer zichtbaar maken, bijvoorbeeld door op grote schaal in te zetten op kunstmatige intelligentie. Dat moet er voor het bedrijf voor gaan zorgen dat het opnieuw een belangrijke rol kan gaan spelen op het wereldtoneel.
Het bedrijf is nog altijd zeer succesvol met Windows en bijvoorbeeld Microsoft Office, maar volgens het bedrijf zit er een totaal nieuwe generatie software aan te komen. Het gaat dan om de kunstmatige intelligentie. Die moet er onder andere voor gaan zorgen dat het mogelijk wordt om natuurlijke taal te begrijpen en op termijn zelfs te gaan spreken of schrijven. We zien hier de eerste tekenen al van met de vertalingen in software, bijvoorbeeld om woorden en korte zinnen om te kunnen zetten. Niet bepaald iets waar we als vertaalbureau al zenuwachtig van worden, maar aan de andere kant wel een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Interessante tijden voor AI

Volgens Microsoft zijn het interessante tijden voor AI (kunstmatige intelligentie). Op dit moment wordt de software die we gebruiken steeds een beetje slimmer en is er steeds meer mogelijk. Dit moet er op termijn voor gaan zorgen dat het mogelijk wordt om natuurlijke taal te verwerken. In dat geval kunnen we ervoor zorgen dat computers ons steeds beter gaan gebruiken. Microsoft werkt al aan applicaties en toepassingen om het vertalen van woorden en korte zinnen makkelijker te maken. Volgens het bedrijf is het bovendien een wens om een gesprek tussen twee mensen in realtime te kunnen vertalen. Dat hoeft dan niet tot in de kleinste details te kloppen. Wel moeten de beide personen goed begrijpen waar het over gaat en waar ze het met elkaar over hebben.

Verwerking van natuurlijke taal

Het is de verwerking van de natuurlijke taal die nog altijd lastig blijkt. Computers kunnen goed overweg met enen en nullen, maar onze taal blijkt toch complexer in elkaar te zitten. Het is een groot compliment voor onze vertalers. Net als de vertalers van het boek van Harry Potter naar het Schots leven ze zich op een goede manier in de boodschap in. Vervolgens gaan ze daarmee aan de slag in de gewenste doeltaal. Het feit dat het computers nog altijd niet lukt om taal te begrijpen geeft aan dat het een bijzonder vak betreft.
Dat Microsoft werkt aan de verwerking van natuurlijke taal vinden we wat dat betreft interessant en hoeft (zeker voorlopig) geen bedreiging te vormen. De vertaling van eenvoudige woorden is toch niet iets waar we ons als vertaalbureau mee bezig houden. Wij richten ons op de complete teksten en uitgebreide documenten. Het zal waarschijnlijk nog lang duren totdat computers daartoe in staat zijn, als het ooit al een keer zal lukken.

Applicaties voor de maatschappij

Ondertussen gaat Microsoft verder met de ontwikkeling van applicaties waar we als maatschappij zoveel mogelijk aan hebben. De apps die het mogelijk maken om woorden in realtime te vertalen vormen daar een goed voorbeeld van. Die zorgen ervoor dat het gemakkelijker wordt om te praten met iemand die de eigen taal niet machtig is. Aan de andere kant is het inzetten op AI gericht op natuurlijke taal heel wat anders dan het vervangen van een vertaalbureau. Wat dat betreft hebben we nog altijd een bijzonder specialisme. Dat ervaren we zelf bovendien aan het groeiende aantal opdrachten, voor bedrijven die hun producten en diensten in meerdere talen beschikbaar willen maken.

Deel dit bericht via: