Kan een computerspel helpen om minder suiker te gebruiken?

Kan een computerspel helpen om minder suiker te gebruiken?

Het is al langere tijd bekend, dat teveel suiker erg slecht is voor de gezondheid. We krijgen suiker binnen via allerlei producten, die we dagelijks gebruiken. Kijk alleen maar eens naar de hoeveelheid, die in frisdranken zit. Toch kan een experimenteel computerspel helpen om mensen minder suiker te laten gebruiken door hun zoete verlangens in te perken.

Uit onderzoeken blijkt, dat inwoners van de Verenigde Staten gemiddeld bijna 26 kilogram toegevoegde suiker per persoon per jaar consumeren. Dit is aanzienlijk meer dan de hoeveelheid die als veilig is aangegeven in officiële richtlijnen. Daarin staat dat volwassen vrouwen niet meer dan ongeveer 6 theelepels suiker per dag mogen hebben. Voor volwassen mannen geldt een limiet van 9 theelepels per dag.

Overconsumptie

Overconsumptie van voedingsmiddelen met veel suikers, en met name toegevoegde suikers, zoals snoep, koekjes en gebak, kan bijdragen aan gezondheidsproblemen met obesitas. Volgens sommige onderzoeken kan het zelfs het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen. Gezien de mogelijke nadelige effecten van het consumeren van te veel toegevoegde suikers, wilde een team van het College of Arts and Sciences van de Drexel University in Philadelphia, een nieuwe aanpak vinden om mensen te helpen om bewerkte voedingsmiddelen, die rijk zijn aan suiker te vermijden.

Voor dit doel werd een computergame ontwikkeld voor “hersentraining”. Dit is bedoeld om individuen te leren minder vaak snoep te nemen en vaker te kiezen voor voedzamer voedsel, zoals fruit en groenten. Ze noemen het spel “Diet Dash”, waarin de speler zo snel mogelijk door een supermarkt moet bewegen. Ongezonde producten, zoals snoep moeten worden gemeden en in plaats daarvan moeten gezonde voedingsmiddelen aan het winkelwagentje worden toegevoegd.

Om de effectiviteit van deze game te testen, rekruteerden de onderzoekers 106 volwassen deelnemers met overgewicht. Voordat ze deelnamen aan het spel, gingen de deelnemers naar workshops waar ze leerden waarom suiker schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Welke zoete voedingsmiddelen zijn ongezond en welke voedingsmiddelen zijn het voedzaamst? Later speelden de deelnemers de spellen thuis, eerst voor een paar minuten per keer, elke dag gedurende een periode van zes weken, daarna een keer per week gedurende twee weken.

Veelbelovende resultaten na proef

“De workshop hielp de deelnemers strategieën te geven voor het volgen van een suikerloos dieet, maar we stelden de hypothese dat deelnemers een extra hulpmiddel nodig zouden hebben om het hunkeren naar snoep te helpen vermijden”, legt de leider van het onderzoek uit. “De dagelijkse trainingen,” voegt hij eraan toe, “kunnen het vermogen van een persoon om het niet-toegevoegde suikerdieet te volgen, maken of breken. Ze versterken het relevante deel van je hersenen om niet te reageren op de impuls voor snoep.”

De onderzoekers ontdekten dat meer dan de helft van de deelnemers met sterke zoete hunkering 3,1% van hun lichaamsgewicht wist te verliezen gedurende de 8 weken waarin ze het spel speelden. Bovendien meldden de vrijwilligers, dat ze genoten hadden van het spel. Ze gaven aan dat ze graag deze hersentraining in de toekomst zouden voortzetten.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat “de bevindingen als geheel een gekwalificeerde ondersteuning bieden voor het gebruik van een gecomputeriseerde cognitieve training om gewichtsverlies te vergemakkelijken.” Tegelijkertijd merken ze op dat toekomstige tests de beste methode moeten vinden om de speciaal ontworpen game om te zetten in een waardevolle tool. “Er blijft nog veel werk over om beter te begrijpen hoe je toekomstige trainingen kunt maken, die krachtig en boeiend genoeg zijn om op de lange termijn effecten uit te oefenen.” (Bron: MedicalNewsToday)

Teksten vertalen

Iedereen weet inmiddels wel dat teveel suiker en teveel zout slecht zijn voor de gezondheid. Toch krijgen we het dagelijks met grote hoeveelheden binnen, simpelweg, omdat het in het voedsel zit dat we eten. Maar we kunnen wel extra oplettend zijn, door op de verpakkingen te kijken hoeveel suiker of zout er nu eigenlijk in een product zit. Is het veel, kies dan voor een alternatief. Het komt uw gezondheid ten goede.

Wilt u teksten vertalen van documenten uit de voedingsindustrie of welk ander vakgebied dan ook? Bij Vertaalbureau Tongo bent u aan het juiste adres. Wij helpen u snel aan de juiste vertaling.

Deel dit bericht via: