Iedereen spreekt Latijn

iedereen spreekt latijn

Iedereen spreekt Latijn. Curriculum vitae, ad hoc, carpe diem, idem dito, propedeuse, nota bene, nihil…. Een random selectie woorden die we in ons dagelijks leven gebruiken. Maar wist u ook dat deze woorden allen afkomstig zijn uit de Latijnse taal? Ja, echt waar, ook u spreekt dus een flink woordje Latijn!

De geschiedenis van de Latijnse taal in Nederland

De Latijnse taal heeft in Nederland een lange voorgeschiedenis. In de kerk en in de wetenschappelijke wereld zijn vele begrippen in het Latijn. En op vrijwel alle middelbare scholen en universiteiten wordt deze Romaanse taal nog steeds veelvuldig aangeboden. En dat is eigenlijk best uitzonderlijk, aangezien de taal door geen enkel volk op de wereld nog gesproken wordt. Hoe kan het dat zo’n taal nog zo lang in stand is gehouden? Zo’n 2000 jaar geleden heersten de Romeinen over een gigantisch groot gebied: het Romeinse Rijk (in het Latijn: Imperium Romanum). Binnen dit rijk werden de mensen gestimuleerd om de cultuur en de taal, het Latijn, over te nemen. Deze taal ontwikkelde zich uiteindelijk in de Romaanse talen, denk aan het Italiaans, Roemeens, Spaans en Portugees. Maar ook andere talen, zoals Duits, Engels en het Nederlands, vertonen talloze sporen van het Latijn. Dat komt omdat de taal een prominente rol kreeg in Europa, ook na de val van het West-Romeinse Rijk. De taal vormt de basis voor de wetenschap, cultuur, diplomatie en religie.

Iedereen spreekt Latijn

Vele Latijnse woorden zijn zo standaard geworden in onze taal, dat we niet eens meer door hebben dat deze afkomstig zijn uit een andere taal. Om nu te zeggen dat iedereen écht goed Latijn spreekt, is dus ietwat overdreven. Weet u bijvoorbeeld de betekenis van quid pro quo, habeas corpus of caveat emptor? Precies, dan wordt het direct een stuk lastiger. Heeft u een tekst in het Latijn die u graag wil laten vertalen? Of wilt u juist een tekst naar het Latijn laten vertalen? Neem dan gerust contact op met Vertaalbureau Tongo, dé specialist in vertalingen.

Deel dit bericht via: