Huawei ingeklemd in handelsoorlog tussen VS en China

Huawei ingeklemd in handelsoorlog tussen VS en China

Op een technologieconferentie in het Chinese Tianjin klonken de deelnemers afgelopen week optimistisch, ondanks de verslechterende Amerikaans-Chinese betrekkingen. Toch is dit zoveel meer dan een geschil over tarieven. China en de Verenigde Staten concurreren voor mondiale dominantie in technologieën van de toekomst: kunstmatige intelligentie, robotica en 5G high-speed mobiele telefoonnetwerken. En telecomgigant Huawei zit daar tussenin.

De Chinese president Xi Jinping wil dat Beijing een wereldleider wordt in deze sector, in de overtuiging dat dit de economie van zijn land zal helpen en het leven van zijn mensen zal verbeteren. Maar de Amerikaanse president Donald Trump ziet het heel anders. Hij zegt dat China wereldwijde technologische dominantie wil en het maakt niet uit hoe het wordt bereikt.

Optimistisch blijven

Op de stand van Huawei was de stemming merkwaardig optimistisch. Een paar uur eerder had Trump een uitvoeringsbevel ondertekend, waarmee het bedrijf en zijn gelieerde ondernemingen in de VS op de zwarte lijst worden gezet. Ook in Nederland wordt angstvallig gekeken naar de activiteiten van Huawei. Er zijn zelfs al stemmen opgegaan om Huawei uit te sluiten bij de aanleg van het nieuwe 5G netwerk.

Shen Hongyuan, een lokale Huawei-manager, weigerde beleefd vragen te beantwoorden over de vraag of het bedrijf in de VS nu is afgedaan. Nogmaals, zoals Yin van Honeywell, wilde hij het positieve benadrukken. “We hopen dat we kunnen samenwerken met andere landen”, zei hij. In werkelijkheid zijn de VS veel minder belangrijk geworden als een markt voor Huawei dan andere delen van de wereld, tenminste als het gaat om de smartphones.

“Huawei is niet in staat geweest om de Amerikaanse markt te kraken, en dat is waar het interessant wordt. Want toch groeit Huawei elk kwartaal met een recordrendement en het groeit nog steeds in China en dat is spectaculair. Bovendien groeit Huawei in Europa en Zuidoost-Azië. Maar het is het Midden-Oosten en Afrika waar de verkoop van Huawei-telefoons het snelst groeit, met maar liefst 68 procent in het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 2018, aldus onderzoeksbureau Counterpoint. Volgens Counterpoint is in het eerste kwartaal 17 procent van de smartphones van de wereld door Huawei gemaakt, waarmee het de op één na grootste maker achter Samsung is.

Dit is serieus voor Huawei

De grootste zorg is de opname op de ‘Entiteitenlijst’ van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit betekent dat Amerikaanse bedrijven die belangrijke componenten verkopen, zoals de chips die in Huawei-telefoons worden gebruikt, een licentie moeten aanvragen. Dat maakt het heel moeilijk voor Huawei om zaken te doen met een Amerikaans bedrijf.

Het handelsconflict tussen de VS en China vertoont op korte termijn geen tekenen van de-escalatie, aangezien het Witte Huis Huawei verbood om apparatuur aan de Amerikaanse markt te verkopen en Amerikaanse bedrijven vereiste licenties te verkrijgen om chips en technologie aan Huawei te verkopen.

De hernieuwde inspanningen van de Trump-regering om de Amerikaanse activiteiten van Huawei te ontregelen, voorspellen niet veel goeds voor de haperende handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing. Op donderdag zei een woordvoerder van China’s Ministerie van Handel dat hij “geen informatie had over een Amerikaans plan” om naar Peking te komen om de besprekingen voort te zetten. (Bron: AlJazeera)

Vertaling Nederlands Chinees

Omdat er steeds meer zaken worden gedaan met Chinese bedrijven, zien wij bij Vertaalbureau Tongo de afgelopen jaren een extreme toename in de vraag naar Chinees Nederlands of Nederlands Chinese vertalingen. Daar heeft de handelsoorlog met de Verenigde Staten geen verandering in gebracht. Sterker nog, de verwachting is dat China zich steeds meer zal gaan richten op Europa.

China is niet alleen een groot land met een belangrijke economie, maar in China spreken ze ook verschillende talen. De vakbekwaamheid van onze vertalers staat bij ons daarom ook centraal. Voor een goede vertaling Nederlands Chinees is een vertaler nodig, die de dialecten kent en weet in welke regio welke taal leidend is.

Verschillende talen

Taalkundig gezien zijn er in China dus verschillende talen. Het Standaardmandarijn wordt gezien als de standaard-taal in China en Taiwan. Maar kijken we bijvoorbeeld in en om HongKong, dan is de voertaal veelal Standaardkantonees. Onze Chinese vertalers kennen deze verschillende talen en weten welke taal of dialect waar in China gesproken wordt.

De cultuur van China is toch wel heel anders dan in Nederland en daar dient rekening mee te worden gehouden in vertalingen Nederlands Chinees. Een beëdigde vertaling van het Nederlands naar Chinees behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie bij onze tarieven voor de kosten van een vertaling Nederlands Chinees of neem contact met ons op!

Deel dit bericht via: