Hoog tijd voor een nieuw groot spelprogramma rondom taal op TV

Hoog tijd voor een nieuw groot spelprogramma rondom taal op TV

 

Astrid Joosten is van mening dat het al veel langer tijd is voor een nieuw groot spelprogramma op televisie, met taal als belangrijkste onderwerp. Dat was volgens haar lang niet het geval, terwijl er wel veel behoefte aan is en het bovendien belangrijk is om TV-kijkers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van taal.

Vanaf 2 augustus zal op NPO 1 de S.P.E.L.-show te zien zijn. Zoals de naam van het programma al aangeeft draait het daarbij volledig om de Nederlandse taal. Dat maakt het programma misschien minder uitnodigend dan andere vlotte shows, maar kan er volgens Joosten wel voor zorgen dat we de taal in Nederland weer beter gaan waarderen en er meer mee gaan doen.

Drie bekende Nederlanders tegen 26 onbekenden

Het programma wordt opgenomen in een grote TV-studio. Daar zijn 26 onbekende Nederlanders aanwezig, die allemaal een letter uit het alfabet vertegenwoordigen. Daarnaast zijn er drie bekende Nederlanders aanwezig, waartegen zij het op zullen nemen. In de beide groepen is er sprake van een afvalrace, waardoor er uiteindelijk twee finalisten overblijven die het tegen elkaar op kunnen nemen. Volgens Joosten ontstaat er op die manier steeds een spannende eindstrijd, wat het verloop van het spel ook is.

Die spanning op televisie is essentieel, ook als het gaat om een programma rondom taal. Het lijkt een interessante uitdaging, om de beide elementen goed te kunnen combineren. Pas als dat lukt is het mogelijk om op televisie in de huidige tijd een goede kans te maken bij het grote publiek, om daar op waardering te kunnen rekenen.

Vijf afleveringen van BNNVARA

Vanaf 2 augustus gaat het programma van start, waarvan in ieder geval 5 afleveringen zullen komen. Het programma wordt gemaakt door BNNVARA, dat wekelijks een aflevering gaat uitzenden. Volgens Joosten gebeurt het regelmatig dat een onbekende Nederlander met de hoofdprijs naar huis gaat, ook al mogen leraren Nederlands niet meedoen. Zij zijn uitgesloten van deelname, om geen kandidaten neer te zetten die ervoor hebben doorgeleerd en de BN’ers gemakkelijk zouden verslaan.

In plaats daarvan zijn het postbodes, stewardessen, studenten en anderen die van puzzelen houden, die meedoen. Zo is er sprake van een leuke mix, om het onderling tegen elkaar op te nemen en de BN’ers uit te kunnen dagen. Bij de Bekende Nederlanders gaat het overigens niet alleen om schrijvers, maar ook om presentatoren, cabaretiers en acteurs. Zij hebben op die manier wel iets met taal, maar zijn er niet allemaal specialisten in. Zo kan er een spannende show ontstaan, waarbij het niet meteen duidelijk is wie er met de winst vandoor zal gaan.

Het belang van taal, ook op televisie

We zijn als vertaalbureau blij dat er op televisie meer aandacht komt voor taal. Op die manier komen er veel meer mensen mee in aanraking, waardoor de kans groot is dat ook de interesse daarin weer toe zal nemen. We specialiseren onszelf natuurlijk in het Nederlands en in tal van andere talen, maar vinden het een goed idee om eerst eens met de eigen taal te beginnen.

Van daaruit is het wellicht mogelijk om uiteindelijk ook de andere talen weer meer aandacht te geven, zodat we daar ook als vertaalbureau weer van kunnen genieten. Wij houden van taal en van het vertalen daarvan, naar zowel het Engels, Duits, Frans en Spaans als de meer exotische talen die minder bekend zijn.

Deel dit bericht via: