Hoe slaap en stemming ons werkgeheugen beïnvloeden

Hoe slaap en stemming ons werkgeheugen beïnvloeden

Twee nieuwe onderzoeken door universiteiten en gezondheidsinstellingen in de Verenigde Staten hebben beoordeeld hoe het werkgeheugen (het geheugen dat we dagelijks gebruiken in besluitvormingsprocessen) wordt beïnvloed door ouderdom, gemoedstoestand en slaapkwaliteit. Ook werd onderzocht of deze factoren samen of alleen op het geheugen van invloed zijn. Werkgeheugen is het kortetermijngeheugen dat een persoon gebruikt bij het navigeren door het dagelijks leven, het beoordelen van situaties, het gebruik van taal en het nemen van beslissingen.

Naarmate een persoon ouder wordt, neigt deze faculteit te dalen, maar er zijn ook andere factoren. In het bijzonder een depressieve gemoedstoestand en lage slaapkwaliteit kunnen het beïnvloeden, zowel op korte als lange termijn. Een team van onderzoekers van vier instellingen heeft onlangs twee onderzoeken gehouden naar de factoren, die van invloed zijn op het werkgeheugen.

Kwalitatieve en kwantitatieve aspecten

In tegenstelling tot eerder onderzoek, onderzoekt de nieuwe studie hoe deze factoren van invloed zijn op zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve aspecten van het werkgeheugen. Deze termen verwijzen respectievelijk naar de sterkte en nauwkeurigheid van het werkgeheugen en hoe waarschijnlijk het is dat herinneringen die aan dit vermogen zijn verbonden, in de hersenen worden opgeslagen.

Het onderzoeksteam wilde ook begrijpen of de factoren onafhankelijk van elkaar invloed hadden op het werkgeheugen of dat ze elkaar beïnvloedden en vervolgens gezamenlijk op dit mentale vermogen hebben gehandeld. “Andere onderzoekers hebben al deze factoren afzonderlijk gekoppeld aan de algehele werkgeheugenfunctie. Maar ons werk onderzocht ook hoe deze factoren samenhangen met de geheugenkwaliteit en kwantiteit, de eerste keer dat dit is gedaan”, legt hoofdonderzoeker Weiwei Zhang uit. “Alle drie de factoren hangen met elkaar samen,” vervolgt hij. “Oudere mensen ervaren bijvoorbeeld vaker een negatief humeur dan jongere volwassenen. Slechte slaapkwaliteit wordt ook vaak geassocieerd met een depressieve stemming.”

Invloed op kwaliteit versus kwantiteit

Na te hebben gekeken naar studies waarin deze factoren afzonderlijk werden geanalyseerd, wilden de onderzoekers ze samen bekijken. “In eerdere onderzoeken was er sprake van een versnipperde aanpak naar deze relaties. Onderzoek naar de relatie tussen een van deze op gezondheid gerelateerde factoren en werkgeheugen, zou de mogelijkheid kunnen openen dat een waargenomen effect door andere factoren kan worden beïnvloed,” merkt Zhang op.

Het huidige onderzoek omvatte twee afzonderlijke onderzoeken met complementaire bevindingen. Voor het eerste onderzoek rekruteerden de onderzoekers 110 studenten, die zij vroegen om zelf gerapporteerde maatregelen te nemen met betrekking tot hun normale slaapkwaliteit en hun ervaring met depressieve stemmingen.

Tweede onderzoek

Vervolgens onderzocht het team hoe deze maatregelen verband hielden met de werkgeheugenprestaties van de deelnemers. In het tweede onderzoek breidden de onderzoekers hun beoordeling uit naar mensen van verschillende leeftijden, waarbij 31 deelnemers uit de lokale gemeenschap werden geworven, met een leeftijdscategorie tussen 21 en 77 jaar. De diversiteit in leeftijden stelde de auteurs in staat om het verband tussen leeftijd en het functioneren van het werkgeheugen te onderzoeken.

De twee studies brachten aan het licht dat de leeftijd van een persoon omgekeerd evenredig is aan het kwalitatieve werkgeheugen, wat betekent dat hoe meer we ouder worden, hoe minder accuraat ons werkgeheugen wordt. Tegelijkertijd ontdekten de onderzoekers dat het ervaren van depressieve stemmingen en een slechte slaapkwaliteit gekoppeld is aan een slechter kwantitatief werkgeheugen. Dat wil zeggen, hoe minder we slapen en hoe vaker we negatieve stemmingen ervaren, hoe minder waarschijnlijk het is dat we korte termijn herinneringen opslaan.

Factoren, die van invloed zijn

Terwijl het team erkent dat slaapkwaliteit, humeur en leeftijd allemaal bijdragen aan de achteruitgang van het werkgeheugen, suggereert hun statistische analyse dat elke factor waarschijnlijk onafhankelijk van deze faculteit werkt en dus mogelijk aan verschillende onderliggende mechanismen is gekoppeld. “We hebben nu meer vertrouwen in hoe elk van deze factoren van invloed is op het werkgeheugen”, zegt Zhang, waarin hij uitlegt dat een beter begrip van de elementen, die van invloed zijn op het geheugen, ook belangrijke klinische implicaties kan hebben. “Dit zou ons een beter begrip kunnen geven van het onderliggende mechanisme bij leeftijd gerelateerde dementie. Om de geest op zijn best te laten werken, is het belangrijk dat ouderen zorgen voor een goede slaapkwaliteit en een goed humeur hebben.” (Bron: MedicalNewsToday)

Vertalen

Hoe we o.a. taal gebruiken is volgens het bovenstaande onderzoek afhankelijk van onze stemming, slaapkwaliteit en leeftijd. Omdat we bij Vertaalbureau Tongo het vertalen van documenten super leuk vinden, zal het bij ons in elk geval niet aan de stemming liggen. Wij staan dagelijks voor u klaar om uw documenten met de grootste zorg te vertalen, zodat u ervan op aan kunt, dat u geen problemen krijgt. Maar ook vertalers zijn mensen en daarom kan er natuurlijk best wel eens iets niet helemaal goed zijn. Omdat wij voor 100% achter de door ons verzorgde vertalingen staan, bieden wij op elke vertaling kwaliteitsgarantie aan. Dus mocht er ondanks onze volledige inzet, toch iets mis zijn, dan lossen wij dat op.

Deel dit bericht via: