Hoe is taal ontstaan? Wetenschappers leggen het uit.

Hoe is taal ontstaan? Wetenschappers leggen het uit.

 

Hoe is taal ontstaan? We kunnen vertalingen maken, dankzij de duizenden talen die er zijn. Daar hebben we als vertaalbureau ons werk van gemaakt, maar we hebben er natuurlijk allemaal dagelijks mee te maken. Hoe is die taal eigenlijk ontstaan en weten we daar alles al van? Een vraag die zowel kinderen als wetenschappers bezighoudt. NPO Radio 1 besloot het uit te zoeken, onder andere door het een taalkundige aan de Universiteit van Amsterdam te vragen.

Communiceren doen we als mensen, maar dat kunnen allerlei dieren ook. Veel vogels kunnen zingen, bijen doen een dansje en ook andere dieren kunnen elkaar duidelijk maken wat ze bedoelen of waar ze behoefte aan hebben. Toch lijkt de mens een veel meer complex en ingewikkeld communicatiesysteem te hebben ontwikkeld. Hoe is dat gegaan, zodat wij daar als vertaalbureau vandaag de dag gebruik van kunnen maken?

Een precies antwoord is er niet

Nieuws en Co van NPO Radio 1 vroeg het aan Jelle Zuidema. Hij is computationeel taalkundige aan de Universiteit van Amsterdam en zou het antwoord dus moeten hebben. Hij moet echter bekennen dat de wetenschap er op dit moment nog niet helemaal over uit is. Wel weten we dat de mens sterk verwant is aan de chimpansee, maar dat die apen niet met elkaar kunnen praten. De laatste gemeenschappelijke voorouder met die aap gaat terug tot 7 miljoen jaar geleden. Onze taal moet dus ergens in die tussentijd zijn ontstaan. Hoe dat precies is gegaan is niet helemaal duidelijk, maar er bestaan wel een paar theorieën die daar iets meer over kunnen zeggen.

Na-apen door mensen

Het lijkt er namelijk op dat vooral het na-apen een belangrijke rol heeft gespeeld in de eerste en prille ontwikkeling van ons taalvermogen. We kunnen als mensen geluiden en bewegingen nadoen. Apen zijn er aan de andere kant helemaal niet goed in. Dat er dus eigenlijk geen sprake is van na-apen maar na-mensen lijkt goed aan te geven dat we inderdaad nog niet goed weten hoe het allemaal gegaan is.

De wetenschapper legt uit dat we als mensen niet de enige zijn die communiceren: “Ook allerlei andere diersoorten en apen maken natuurlijk heel veel geluiden: lachen, huilen, snikken – al die dingen delen we met andere diersoorten. Maar waar het allemaal mee begon, is dat we probeerden om geluiden die een ander dier maakt, na te bootsen”, zegt Zuidema. “Maar wanneer precies? Een paar miljoen jaar geleden, misschien.”

Het blijft dus lastig om aan te geven hoe taal precies is ontstaan, zodat we vandaag de dag het Nederlands spreken en vertalingen kunnen maken naar het Engels, Duits, Frans, Spaans en een aantal andere talen.

Taal en vertalingen: kies een vertaalbureau

Hoe de taal is ontstaan kunnen we daarom niet uitleggen, maar we kunnen u wel vertellen in welke talen we allemaal bedreven zijn. We zorgen er als vertaalbureau voor dat we letterlijk en figuurlijk onze talen spreken, waardoor het daar in ieder geval niet aan zal liggen.

Benieuwd hoe we voor u een vertaling kunnen maken, bijvoorbeeld vanuit of juist naar het Nederlands? We vertalen websites en belangrijke documenten. Met een beëdigde vertaling of op een specifieke commerciële manier. Neem contact met ons op over een mogelijke vertaling. Wij gaan er mee aan de slag en zorgen ervoor dat u kunt rekenen op de vertaling die u zoekt.

Deel dit bericht via: