Goedkope vertaling: ZZP vertalers hanteren laagste tarieven

Goedkope vertaling: ZZP vertalers hanteren laagste tarieven

 

Een goedkope vertaling laten maken? Uit onderzoek van platform Hoofdkraan.nl blijkt dat dit geen probleem zou moeten zijn. Tenminste, als u daarvoor een ZZP-er vindt die de vertaling wil maken. Vertaalbureaus hanteren over het algemeen ook scherpe tarieven, maar kunnen niet zo diep gaan als een zelfstandige die weinig kosten maakt.

Daar staat vaak tegenover dat de ZZP-er geen collega’s heeft om de tekst te laten proeflezen en alleen is gespecialiseerd in één talenpaar of zelfs één vertaalrichting. Ondanks die specialisatie en eventuele goede kennis van het vertalen worden vertalers en tekstschrijvers gemiddeld genomen relatief slecht betaald. Vooral wanneer zij actief zijn vanuit Limburg, zo blijkt verder uit het onderzoek. Daar berekenen zelfstandigen een uurtarief van gemiddeld 43 euro, terwijl zelfstandigen in Groningen voor datzelfde uur 54 euro vragen. Over het algemeen blijkt wel dat de uurtarieven zijn gestegen, met zo’n 5 – 10 procent.

Uurtarief verschilt per regio

Het uurtarief van zowel vertalers als andere ZZP-ers blijkt per regio behoorlijk te verschillen. In Limburg is de zelfstandige gemiddeld genomen meer dan 20 procent goedkoper dan in Groningen. Het lijkt wat dat betreft de moeite waard om ZZP-ers uit verschillende regio’s met elkaar te vergelijken.

Ook vertaalbureaus hanteren verschillende tarieven, al is de binding met de regio daarin over het algemeen niet zo sterk. Daar gaat het veel vaker om de geboden kwaliteit en bijvoorbeeld de mogelijkheid om in alle talen teksten te laten vertalen. Dat is iets dat zelfstandigen over het algemeen niet kunnen aanbieden, waardoor vertaalbureaus een net wat hoger tarief hanteren. Bovendien kunnen wij als bureau een tekst door meerdere vertalers laten nakijken, waarmee we de foutjes eruit halen voordat u de tekst als klant te beoordelen krijgt.

Tekstschrijvers en vertalers vaak voordelig

Op het gebied van tekstschrijven zijn ZZP-ers over het algemeen een voordelige keuze. Voordeliger dan een vertaalbureau, al moeten wij er ook als bureau rekening mee houden wat de andere tarieven in de markt zijn. Daardoor zijn zelfs de bureaus over het algemeen relatief goedkoper. In ieder geval goedkoper dan wanneer het gaat om analyse en advies, iets dat bij zelfstandigen over het algemeen ook een stuk duurder is.

Een ZZP-er die analyses maakt of advies uitbrengt berekent daarvoor een bedrag van 52 euro per uur, terwijl voor vertalers slechts een uurtarief geldt van 34 euro. App-specialisten zijn met 60 euro per uur het duurst. Zij berekenen 76 procent meer dan hun collega-zelfstandigen die werken aan vertalingen. Bovendien berekenen zij 6 procent meer dan een jaar eerder, waardoor het met hen goed lijkt te gaan.

Vertaalbureau: voor alle talen

We kunnen ons als vertaalbureau niet meten met de goedkoopste zelfstandigen, maar hanteren ondertussen wel degelijk scherpe tarieven. Bovendien zorgen we voor kwalitatief goede vertalingen, omdat we alleen de beste vertalers inschakelen. We werken zoveel mogelijk met native speakers, ook als u zoekt naar een vertaling voor een exotisch talenpaar. Op die manier bieden we meer mogelijkheden dan een zelfstandige, waardoor het iets hogere tarief zich gemakkelijk terugbetaalt.

Benieuwd waar de lage tarieven van zelfstandigen en onze scherpe prijzen zich in de praktijk naar vertalen? U kunt online een offerte aanvragen, zodat u zelf ontdekt wat het zou kosten om een tekst te laten vertalen of de hele website om te laten zetten naar het Engels, Duits, Frans, Spaans of een andere taal. En heeft u vragen? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.

Deel dit bericht via: