Gevolgen Brexit voor Engelse taal

gevolgen brexit voor engelse taal

De afgelopen maand heeft de Brexit ons nieuws gedomineerd. Deze Brexit, ofwel de exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, zou grootschalige gevolgen hebben op allerlei vlakken. De gevolgen zijn grotendeels economisch van aard, maar ook op linguïstisch en cultureel gebied zal de Brexit nog voor veel opschudding gaan zorgen. Want wat betekent de Brexit bijvoorbeeld voor de positie van de Engelse taal binnen Europa?

Frans straks de Europese voertaal?

Engels wordt nu door veel Europeanen gezien als de belangrijkste taal om, naast de moedertaal, onder de knie te krijgen. Engels is nu eenmaal vaak de voertaal voor internationale gesprekken binnen Europa. Met het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zal het zeer onwaarschijnlijk zijn dat het Engels gaat verdwijnen, maar de vraag is wel of de positie van de taal zo sterk blijft als deze nu is. Zo wil Frankrijk al jaren een stevigere positie van de Franse taal claimen, waarvoor ze nu een goede kans krijgen.

Minder noodzaak om Engels te leren

Tevens zullen veel inwoners van andere EU-landen het als een minder grote noodzaak zien om Engels te leren. Dat komt omdat Europeanen niet langer zomaar het recht hebben om te wonen en werken in Groot-Brittannië. Daarnaast zullen de economische banden tussen Groot-Brittannië en andere Europese landen verzwakken, omdat Britse goederen duurder zullen worden binnen Europa. Ook dit zal een negatief effect kunnen hebben op de bereidheid van het leren van de Engelse taal.

Engelse vertaling nodig?

Een feit is dat we nu slechts kunnen speculeren over de gevolgen van de Brexit voor de (positie van de) Engelse taal. Het gaat vast en zeker nog jaren duren voor we de daadwerkelijke effecten kunnen meten. Tot die tijd blijven wij investeren in de Engelse taal en in Engelse vertalingen. Engels is nu immers nog de taal die het meest wordt gebruikt in internationaal verband en daarom taal nummer één. Hulp nodig bij een Engelse vertaling? Neem gerust contact op met Vertaalbureau Tongo. Wij leveren snel de juiste vertaling tegen een scherpe prijs!

Deel dit bericht via: