Gaan emoji’s eigen taal vormen? Gebruik neemt toe.

Gaan emoji’s eigen taal vormen?

Gaan emoji’s eigen taal vormen?

We gebruiken ze regelmatig en door alle lagen van de bevolking: emoji’s. Het zijn de kleine afbeeldingen die we kunnen gebruiken om een knipoog uit te beelden of aan te geven dat we ergens erg om moeten lachen. De discussie gaat al langer of emoji’s een eigen taal vormen of dat er sprake is van tekens.

Emoji’s in digitale berichten

De emoji’s komen vooral voor in digitale berichten, bijvoorbeeld wanneer we de sociale media gebruiken. Of als we berichten naar elkaar sturen via SMS en WhatsApp. Dit maakt het gemakkelijker om wat emotie of non-verbale communicatie toe te voegen aan geschreven taal. In de vertalingen hebben we er als vertaalbureau  natuurlijk niet of nauwelijks mee te maken. Maar buiten dat maken we er ook zelf graag gebruik van om duidelijker aan te geven wat we ergens mee bedoelen.

Toevoegingen op de taal

De meeste specialisten geven aan dat de emoji’s geen eigen taal vormen, maar dat het gaat om tekens. Zij zijn, net als wij, van mening dat het gaat om toevoegingen op de taal die we gebruiken. Het is als een handgebaar die we in face-to-face communicatie kunnen gebruiken om bepaalde nadrukken te leggen of een emotie aan te duiden. De emoji’s slagen daar goed in, al gebruiken we ze inmiddels op meerdere fronten. We kunnen er inmiddels ook mee vragen om een drankje te gaan doen of iemand de liefde te verklaren.

Deel dit bericht via: