Frankrijk niet blij over aankoop aandelen

Frankrijk niet blij over aankoop aandelen

 

In de Nederlandse media wordt trots gesproken over de stap van het kabinet om aandelen Air France-KLM te kopen. Nederland zit ‘aan tafel’ dankzij de nieuwe positie in de holding, bovenop de aandelen KLM die de overheid al veel langer heeft. Frankrijk is er veel minder goed over te spreken, omdat er niet openlijk over zou zijn gecommuniceerd.

De kans dat er in Frankrijk Nederlands wordt gesproken en dat de Nederlandse mediaberichten daar het nieuws hebben gehaald is erg klein. Het is daar veel minder gebruikelijk om Nederlands te spreken dan dat we hier het Frans machtig zijn. Op het bericht dat de aandelen gekocht zijn en de Nederlandse overheid nu een positie heeft, werd dan ook gereageerd dat dit ‘ter kennisgeving is aangenomen’.

Uur voor de persconferentie geïnformeerd

De koele reactie vanuit Frankrijk lijkt te maken te hebben met de zeer beperkte communicatie vanuit Nederland. Volgens de Fransen heeft Nederland de Franse collega’s pas een uur voor de persconferentie geïnformeerd. De staat had toen al in stilte een belang van 12,68 procent in het gecombineerde bedrijf genomen. Voor die tijd was daar niets over aangekondigd, iets waar de Fransen niet blij mee zijn.

De Fransen stellen dat zowel Air France-KLM als de Franse overheid er niets van heeft geweten. Bij dergelijke grote transacties is het gebruikelijk om meerdere partijen op de hoogte te brengen, vooral als er sprake is van politieke rollen zoals in dit geval. Dat de Franse overheid niet op de hoogte is gebracht lijkt in ieder geval geen nette oplossing.

Meer invloed bij Air France-KLM

Ook de Franse media en vakbonden zijn voor een verrassing komen te staan. Zij wijzen er onder andere op dat minister Hoekstra heeft aangegeven dat de overheid uiteindelijk meer invloed wil uitoefenen op het bedrijf. Volgens de economische krant La Tribune is er sprake van een donderslag bij heldere hemel, waarmee Nederland iedereen heeft verrast. Het is een actie die vanuit Franse kant niet werd verwacht en waar de Fransen bovendien niet blij mee lijken te zijn.

Volgens de vakbonden in Frankrijk staat Nederland regelmatig op de achterste benen als de Franse overheid zich met Nederland bemoeit. Dat het nu andersom het geval is vinden de bonden zeer opmerkelijk. Zij stellen dat Nederland juist altijd trots is op de onafhankelijke partijen, maar dat het een vreemde stap neemt als het even anders uitkomt. Toch zal Nederland nog niet dezelfde invloed krijgen op het bedrijf als Frankrijk, waardoor er nog niet zoveel aan de hand lijkt.

Vertaalbureau Nederlands Frans

Dat de communicatie tussen Nederland en Frankrijk niet helemaal soepel is verlopen lijkt duidelijk. Zowel de top van Air France-KLM als de Franse overheid waren niet op de hoogte, terwijl het wel zo netjes was geweest om hierover een brief te sturen of op een andere manier iets te laten weten.

Als vertaalbureau merken we vaker dat gebrekkige communicatie tot problemen leidt. Vooral bij internationale kwesties blijkt het soms lastig om acties in goed overleg te plannen, waarbij iedereen weet wat er gaat gebeuren en wat daar de reden van is.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen als vertaalbureau tussen het Nederlands en Frans of in een van de andere talen die we kunnen aanbieden? Neem contact met ons op, dan brengen we u graag een vrijblijvende offerte uit.

Deel dit bericht via: