Facebook worstelt met overvloed aan talen

Facebook worstelt met overvloed aan talen

De worsteling van Facebook met haatzaaiende uitingen en nepnieuws wordt bemoeilijkt door het onvermogen van het bedrijf om gelijke tred te houden met een overvloed aan nieuwe talen, aangezien mobiele telefoons sociale media naar elke uithoek van de wereld brengen. Het bedrijf biedt zijn 2,3 miljard gebruikers functies, zoals menu’s en prompts in 111 verschillende talen, die officieel worden ondersteund. Reuters heeft nog eens 31 veel gesproken talen op Facebook gevonden, die geen officiële ondersteuning hebben.

Gedetailleerde regels die bekend staan ​​als ‘community standards’, die gebruikers beletten aanstootgevend materiaal, zoals haatzaaiende uitlatingen en uitingen van geweld te plaatsen, werden in slechts 41 talen vertaald. Facebook’s 15.000 man sterke content “moderation workforce” spreekt over 50 talen, hoewel het bedrijf zei dat het professionele vertalers indien nodig in huurt.

Vertaalbureau Tongo

Facebook is van harte welkom om contact met ons op te nemen. Wij helpen ze graag verder met de nodige vertalingen. Bij Vertaalbureau Tongo is de slogan niet voor niets “Snel de juiste vertaling”. Bij ons kan Facebook en elk ander bedrijf (of particulier) terecht voor het vertalen in veel meer dan 111 talen. Niet alleen de populaire talen, zoals Duits, Engels en Frans, maar ook vele andere talen.

Taalachterstand

Het taalachterstand die Facebook heeft, bemoeilijkt de strijd om schadelijke inhoud (en de schade die daar het gevolg van is) terug te dringen. Landen als Australië, Singapore en het Verenigd Koninkrijk dreigen nu met strenge nieuwe regels, die vergezeld gaan van hoge boetes of zelfs gevangenisstraf voor leidinggevenden, als ze nalaten om aanstootgevende berichten prompt te verwijderen.

De community-normen worden maandelijks bijgewerkt en lopen op tot ongeveer 9.400 woorden in het Engels. Bickert, de Facebook-vice-president die instaat voor de normen, heeft eerder tegen Reuters gezegd dat het een enorm zware taak is om te vertalen naar al die verschillende talen.” Een Facebook-woordvoerster zei deze week dat de regels van geval tot geval worden vertaald.

Ernstige misstanden

Mohammed Saneem, de toezichthouder van de verkiezingen in Fiji, zei dat hij de impact van de taalkloof voelde tijdens verkiezingen in de zuidelijke Stille Oceaan in november vorig jaar. Racistische opmerkingen verspreidden zich op Facebook in Fijian, wat het sociale netwerk niet ondersteunt. Saneem zei dat hij een personeelslid heeft opgedragen om berichten en vertalingen te mailen naar  Facebook in Singapore om verwijderingen mogelijk te maken. “Als ze gebruikers toestaan ​​in hun eigen taal te reageren, moeten er richtlijnen in dezelfde taal beschikbaar zijn,” zei hij.

Vergelijkbare problemen zijn er in Afrikaanse landen zoals Ethiopië. Daar gaan dodelijke etnische botsingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen gepaard met lelijke inhoud op Facebook. Veel ervan is in Amhaars, een taal die door Facebook wordt ondersteund. Maar Amhaars gebruikers, die regels opzoeken, krijgen ze in het Engels. Ten minste 652 miljoen mensen over de hele wereld spreken talen ondersteund door Facebook, maar waarvoor de gebruiksvoorwaarden niet worden vertaald.

Talen

Nog eens 230 miljoen of meer mensen spreken een van de 31 talen die geen officiële ondersteuning hebben. Facebook maakt gebruik van geautomatiseerde software als een belangrijke verdediging tegen verboden inhoud. Tools met een soort kunstmatige intelligentie, die bekend staan als machine learning, identificeren haatzaaiende teksten. Ze doen dit in ongeveer 30 talen en ‘terroristische propaganda’ in 19. Machine learning vereist enorme hoeveelheden gegevens om computers te trainen. De schaarste aan tekst in andere talen vormt een uitdaging bij het snel ontwikkelen van de tools, zegt Guy Rosen. Hij is de Facebook-vicepresident die toezicht houdt op de geautomatiseerde handhaving van het beleid. (Bron: Reuters)

De kritiek van regeringen en andere organisaties op sociale media platformen neemt alsmaar toe. De vraag is dan ook gerechtvaardigd hoe lang zij nog bestaansrecht hebben. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar geen enkele leidinggevende van een sociaal mediaplatform zal het risico willen lopen om de gevangenis in te gaan, omdat er ergens ter wereld iemand haatzaaiende, of terroristische berichten plaatst. Het zal nog een hele klus worden om daar een afdoende oplossing voor te vinden.

Deel dit bericht via: