Engelse indexcrackers niet beschikbaar voor Nederlandse beleggers

Engelse indexcrackers niet beschikbaar voor Nederlandse beleggers

 

Nederlandse beleggers kunnen geen gebruik meer maken van duizenden indextrackers en andere financiële beleggingsproducten. De reden? De beschrijvende informatie is alleen in het Engels beschikbaar en voldoet daarmee niet aan de nieuwe regels. Nieuwe Europese wetgeving verplicht dat de informatie in de taal van de koper moet zijn vertaald.

Zolang er geen vertaalbureau aan de slag gaat met de producten kunnen Nederlandse beleggers er dus niet mee aan de slag. De producten zijn van buitenlandse afkomst. En om een goede afweging en beslissing te kunnen nemen is het volgens de Europese Unie belangrijk dat de informatie in de eigen taal beschikbaar is. Zolang dat niet het geval is komt er geen verandering in de blokkade die is opgeworpen.

Duizenden producten afgesloten voor Nederlandse particuliere beleggers

Het FD heeft contact gehad met zowel banken, brokers als vermogensbeheerders. Die kunnen inderdaad bevestigen dat het gaat om duizenden relatief simpele producten, waar particulieren geen toegang meer toe hebben. Het komt door wetgeving die bekend is komen te staan als Priips. Het gaat vooral om Amerikaanse indextrackers, die nu niet meer beschikbaar zijn. De kans bestaat echter dat ook Europese trackers vanaf 2020 niet meer beschikbaar zullen zijn. De wetgeving wordt dan verder aangescherpt.

De belangrijke informatie ontbreekt bij de trackers, omdat het voor de aanbieders niet interessant is om zich op de Nederlandse markt te richten. Het is wat dat betreft de vraag of met name de Amerikaanse trackers opnieuw beschikbaar zullen komen. Zolang er voor de aanbieder geen belang bestaat om een vertaalbureau in te schakelen is het helaas niet meer mogelijk om er gebruik van te maken en in te beleggen.

Indextrackers en ETF’s

Het gaat volgens analisten vooral om indextrackers en ETF’s. Die volgen een index, zoals de Amerikaanse S&P 500. De producten zijn ontwikkeld om het belegger gemakkelijker te maken. Er is goed duidelijk uit welke aandelen de fondsen bestaan, omdat ze een complete index volgen. Dat betekent ondertussen dat er geen fondsmanager beschikbaar is, waardoor de kosten lager liggen dan bij veel andere fondsen. Hier staat ook tegenover dat het voor de aanbieders niet interessant is om uitgebreide informatie te verschaffen, laat staan ook in het Nederlands.

Volgens Binckbank heeft de broker inmiddels meer dan 1.000 trackers moeten sluiten, vooral uit de Verenigde Staten. Daardoor zijn er nu nog zo’n 700 over voor particuliere beleggers. Concurrent De Giro schrapte ook een deel van de producten, maar kon niet zeggen om hoeveel van de 1,6 miljoen trackers het ging. Het is niet goed duidelijk wat daar de invloed is van de nieuwe wetgeving, die uiteindelijk bedoeld is om de consument te beschermen.

Vertaling door een vertaalbureau

De oplossing lijkt te liggen in vertalingen door een vertaalbureau. Zoals de taal kan helpen om teamleden bij elkaar te brengen heeft het ook de kracht om belangrijke informatie goed beschikbaar te maken. En er daarmee voor te zorgen dat iedereen zich kan baseren op informatie die duidelijk maakt wat de risico’s van een product zijn.

Of er een vertaalbureau aan de slag zal gaan met de trackers zal de komende tijd moeten uitwijzen. Het lijkt in ieder geval belangrijk om daar voor 2020 mee aan de slag te gaan. Dat zou voorkomen dat ook een deel van de Europese trackers niet meer beschikbaar is, waardoor het aanbod voor Nederlandse beleggers een stuk beperkter zou worden.

Deel dit bericht via: