Een nieuwe taal maken

een nieuwe taal maken

Vind je talen leren maar moeilijk? Kun je je niet goed uitdrukken? Of wil je graag een uniek communicatiemiddel ontwikkelen? Een nieuwe taal maken dan maar? Heb je daar wel eens aan gedacht?

Een nieuwe taal maken of een fantasietaal

Het ontwikkelen van een nieuw gemaakte taal is door veel mensen geprobeerd. Veel mensen hebben van een er zelfs een hobby van gemaakt of hun beroep! Maar echt geslaagd is nog niemand. Kun je eigenlijk wel een volledige, nieuwe taal ontwikkelen? Als klein kind heb je ongetwijfeld ‘fantasietaal’ gesproken en vele vage woorden uitgekraamd. Ook binnen vriendenkringen worden vaak ‘eigen’ woorden gebruikt, die voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn. Maar toch blijft het vaak bij enkele woorden of zinnen, er is bij lange na geen sprake van een complete taal.

Woordenschat, grammatica én klankleer van een nieuwe taal

Taalkundigen hebben ook zo hun twijfels. Zo is het algemeen bekend dat taal evolueert: je zult wellicht merken dat je niet precies hetzelfde spreekt als je ouders. Een taal verandert door de tijd en daardoor ontstaan er allerlei varianten. Maar echt sprake van een nieuwe taal is er vaak niet. Voor het maken hiervan heb je een woordenschat nodig, maar ook grammaticale regels. Daarnaast is de uitspraak ook een belangrijk onderdeel van een taal, die vertelt je immers hoe het wordt uitgesproken.

Sciencefiction

Amusement lijkt de afgelopen jaren toch de grootste bron van taalcreatie te zijn. In films als Avatar en Star Trek horen we veelvuldig ‘sciencefictiontaal’ langs komen. En dat is niet zo gek: de makers van deze films hebben special taalwetenschappers aangetrokken die een bijzondere taal maken voor de volkoren in een fictieve wereld. Sommige kijkers van de films worden dan zulke grote fans, dat ze de taal dit over gaan nemen in hun dagelijks bestaan.

Deel dit bericht via: