Een maatschappij vol vaagtaal

een maatschappij vol vaagtaal

Leefbaar, target, participatiesamenleving, onderwaterhypotheek: slechts enkele voorbeelden van woorden die chique klinken, maar waar de gemiddelde Nederlander maar moeilijk de definitie van kan uitleggen. Dit soort woorden worden ook wel vaagtaal genoemd. Vaagtaal is onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend. Opvallend is dat vaagtaal vaak uit de wetenschap afkomstig is, waar de woorden nog wel een duidelijke definitie hadden. Eenmaal opgenomen in het algemene spraakgebruik verliezen ze aan betekenis. Vaagtaal is overal. In de politiek, het bedrijfsleven, de media en zelfs op straat. Ook u ontkomt niet meer aan vaagtaal. Tijd om eens wat dieper in de wereld van vaagtaal te duiken!

Hoe geloofwaardig is vaagtaal?

Ambachtelijk, puur en duurzaam zijn woorden die tegenwoordig op vrijwel iedere voedselverpakking te vinden zijn. En dat is niet zo vreemd. De woorden wekken vertrouwen en klinken gezond. Ze verleiden de consument tot het doen van een aankoop. De geloofwaardigheid van deze termen is echter een stuk lager geworden. De woorden vliegen u te pas en te onpas om de oren. Juist daardoor zeggen ze steeds minder en verliezen ze aan waarde en impact. En hetzelfde geldt voor organisaties. Vrijwel elk bedrijf is ineens transparant en dynamisch. De vraag is of elke organisatie hier hetzelfde onder verstaat.

Vaagtaal? Accepteer het!

Wij van Vertaalbureau Tongo vragen ons weleens af of al die moeilijke woorden nu echt nodig zijn, als er voldoende begrijpelijkere synoniemen beschikbaar zijn. Anderzijds, als vaagtaal zo slecht is, hoe komt het dan dat wij, maar ook heel bestuurlijk Nederland, het allemaal spreken? Vaagtaal is onderdeel geworden van onze samenleving, en dat zullen we dan ook maar moeten accepteren!

Deel dit bericht via: