Duizenden talen met uitsterven bedreigd

Duizenden talen met uitsterven bedreigd

 

Wereldwijd worden er ruim 7.000 talen gesproken, maar dat aantal zou wel eens snel minder kunnen worden. Iets meer dan de helft wordt bedreigd of is al bijna uitgestorven. Dat blijkt uit een onderzoek door een internationaal team van taalwetenschappers.

Ze hebben bovendien van zo’n 600 talen kunnen vaststellen dat die al zo goed als uitgestorven zijn. Ze luiden de noodklok, omdat we nu actie moeten ondernemen als we meer van de talen willen behouden.

Als de ontwikkeling niet wordt omgekeerd zullen veel van de talen niet blijven bestaan. Zoiets geldt natuurlijk niet voor het Nederlands, maar ook de kleinste talen zouden aandacht moeten krijgen. Alleen op die manier kunnen we die ook voor de toekomstige generaties behouden. En er onderzoek naar blijven doen, iets waar ook belangrijke talen zoals het Nederlands van kunnen profiteren.

Is het een probleem?

Volgens de wetenschappers zit er veel kennis in de verschillende talen, ook als die nog maar door weinig mensen worden gesproken. Eén van de wetenschappers verklaart: “In taal zit een enorme hoeveelheid kennis. Bijvoorbeeld over de wereld om ons heen, zoals het benoemen van geneeskrachtige planten. Het is ook een stuk cultureel geheugen, er is veel inheemse literatuur die alleen mondeling wordt doorgegeven. Daarnaast draait het ook om identiteit, zeker voor kleine groepen zoals inheemse stammen in de Amazone waar ik veel heb gewerkt.”

Het is om die reden volgens de wetenschappers belangrijk om de talen te proberen te behouden. Dat kan door er meer mensen gebruik van te laten maken en er actief onderzoek naar te doen. Daarmee kunnen we voorkomen dat er snel meer talen uit zullen sterven, waardoor we veel kennis zouden verliezen.

Om de talen te redden hebben de wetenschappers een paar mogelijkheden: “Als taalwetenschappers proberen we de talen te documenteren en te beschrijven. Tijdens veldwerk neem je bijvoorbeeld liederen, verhalen en benoemingen van planten en dieren op. Als het lukt om zo’n taal te documenteren, kan een deel van die kennis worden bewaard om later nieuw leven in te blazen. Nakomelingen kunnen met behulp van die opnames de taal van hun voorouders leren.”

Hoe kan een taal uitsterven

Het uitsterven van een taal kan op verschillende manieren gebeuren. In veel van de gevallen gaan steeds minder kinderen ermee aan de slag. Er komt meer druk om de taal van de meerderheid te spreken, waardoor de nieuwe aanwas verdwijnt. In Zuid-Amerika werden kinderen niet zo lang geleden opgevoed in internaten, waar ze hun eigen taal niet konden spreken. Die eigen talen werden gestigmatiseerd en konden uitsterven. Zo gebeurde dat ook in bijvoorbeeld Australië, met de talen van de Aboriginals.

Er blijven dan alleen ouderen over die de taal nog spreken. Zodra zij komen te overlijden sterven ook de talen uit, waardoor uiteindelijk niemand de taal meer spreekt. Volgens de wetenschappers is het belangrijk om dat voor te zijn, zodat veel van de kennisrijke en mooie talen behouden blijven.

Vertaalbureau: liefhebbers van taal

We zijn als vertaalbureau natuurlijk liefhebbers van taal. We spreken en schrijven het Nederlands, net als het Engels, Duits, Frans, Spaans en een aantal andere meer exotische talen. Van de heel grote talen tot de kleinere talen, wij zijn er graag mee bezig en dragen op die manier graag bij aan het behoud daarvan.

Benieuwd naar welke talen we allemaal vertalen of een offerte ontvangen voor een vertaalklus die u heeft liggen? Neem vrijblijvend contact met ons op, dan vertellen we u als vertaalbureau graag wat we voor u kunnen betekenen.

Deel dit bericht via: