DASH-dieet reduceert risico op hartfalen

DASH-dieet reduceert risico op hartfalen

Vasthouden aan een plantaardig dieet dat een hoge bloeddruk kan verlagen, kan ook het risico op hartfalen verlagen bij mensen jonger dan 75 jaar. Het DASH-dieet (Diet Approach Stop Hypertension) is rijk aan fruit, groenten en vis, evenals gevogelte en noten. Een onderzoek van de Wake Forest School of Medicine in Winston-Salem, leidde tot het beoordelen van de impact van het voedingsplan op hartfalen. Ze rapporteren hun bevindingen in het American Journal of Preventive Medicine.

Volgens cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er in de Verenigde Staten ongeveer 5,7 miljoen volwassenen met hartfalen. De aandoening ontstaat wanneer het hart blijft kloppen, maar het bloed niet zo goed kan pompen als zou moeten. Het resultaat is dat organen en weefsels niet de zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren en gezond te blijven. “Hartfalen is een frequente oorzaak van ziekenhuisopname bij oudere volwassenen en wordt geassocieerd met aanzienlijke zorgkosten, dus het identificeren van aanpasbare risicofactoren voor hartfalen is een belangrijk doel voor de volksgezondheid”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Claudia L. Campos,

DASH-eetplan kan de bloeddruk verlagen

Het DASH-eetplan is rijk aan fruit, groenten en volle granen, evenals bonen, noten, magere of vetvrije zuivelproducten, gevogelte, vis en plantaardige oliën. Het bevat weinig verzadigde vetten, volvette zuivelproducten, vet en rood vlees, zout, suikerhoudende dranken, snoep en tropische oliën, zoals die van kokos en palm. Sommige eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het DASH-dieet de bloeddruk en lipoproteïne met een lage dichtheid of “slechte” cholesterol kan verlagen.

De National Institutes of Health (NIH) promoten DASH als onderdeel van een ‘hart-gezonde levensstijl’ die training, gezond gewicht, weinig of geen alcohol, stressmanagement, niet roken en goed slapen omvat. Hoewel veel ervan vergelijkbaar is met het mediterrane dieet, verschilt DASH, omdat het vetarme zuivel benadrukt en alcohol volledig uitsluit.

Het nieuwe onderzoek volgt een ander onderzoek dat ook meldde dat een plantaardig dieet het risico op hartfalen kan verminderen. Die studie richtte zich echter op mensen die gemiddeld 45 jaar oud waren, terwijl nu oudere volwassenen zijn onderzocht. De onderzoekers analyseerden gegevens uit The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), waarbij mannen en vrouwen werden ingeschreven in zes klinieken op verschillende universiteiten in de Verenigde Staten.

DASH effectief voor mensen onder de 75

De deelnemers waren 45-84 jaar oud toen zij zich aanmeldden tussen 2000 en 2002. Niemand had op dat moment hart- en vaatziekten. MESA volgde ze vanaf dat moment en merkte gevallen op van cardiovasculaire gezondheidsproblemen, waaronder hartfalen. De analyse gebruikte gegevens over 13 jaar follow-up van 4.478 deelnemers. Dieetgegevens waren afkomstig van de antwoorden van de deelnemers op vragenlijsten van 120 items over de consumptiefrequentie en hoeveelheden van verschillende voedingsmiddelen en dranken. De onderzoekers groepeerden de deelnemers in vijf sets, elk bestaande uit 20% van het totaal en rangschikten ze in overeenstemming met hoe nauw hun eetpatroon overeenkwam met dat van DASH.

Vervolgens onderzochten ze de incidentie van hartfalen in de groepen deelnemers. De resultaten toonden aan dat het vasthouden aan het DASH-eetplan voor alle deelnemers weinig significant effect leek te hebben op het risico op hartfalen. Toen ze echter deelnemers van 75 jaar en ouder opnamen, zagen de onderzoekers een patroon. De snelheid van hartfalen was 40% lager bij mensen onder de 75 jaar die het DASH-eetplan het nauwst volgden, vergeleken met degenen die het plan het minste volgden. Dr. Campos zegt dat hun bevindingen een basis vormen voor verdere studies om te onderzoeken of het toepassen van het DASH-eetplan effectief hartfalen zou kunnen voorkomen.

“Uit dit onderzoek blijkt dat het volgen van het DASH-dieet het risico op het ontwikkelen van hartfalen met bijna de helft kan verminderen, wat beter is dan welk medicijn dan ook.” Bron: MedicalNewsToday

Medische vertaling

Bij Vertaalbureau Tongo hebben we al vele medische teksten vertaald en zijn ons bewust van de complexheid ervan. Gelukkig zijn onze vertalers in de medische branche werkzaam en zijn zij bekend met het vakjargon. Voor medische teksten geldt ook dat de doelgroep verschillend kan zijn. Is de tekst voor een patiënt, onderzoeker, arts of het management geschreven? Voorbeelden van medische vertalingen zijn: bijsluiters, medische rapporten, productomschrijvingen, wetenschappelijke artikelen en protocollen. Vaak heeft een doelgroep zijn eigen terminologie en stijl. Onze vertalers nemen daarom nooit zomaar een tekst letterlijk over. Ze kijken goed naar de bron- en doeltaal en brengen de juiste nuances aan in de tekst zodat deze perfect vertaald wordt.

Offerte aanvragen

Medische vertalingen kunt u beter overlaten aan de echte professionals van Vertaalbureau Tongo. Naast een medische vertaling kunt u bij Tongo ook terecht voor juridische, financiële, commerciële, literaire en website vertalingen. Dankzij ons uitgebreide netwerk kunnen wij iedere vertaling aan.Tongo zorgt ervoor dat u geen last meer heeft van taalbarrières. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen of vraagt u zich af wat een medische vertaling kost? Vraag gerust een offerte aan. Wij komen zo snel mogelijk met ons voorstel bij u terug. Voor andere vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via 070 – 7531944 of mail ons.

Deel dit bericht via: