Bedrijven met Britse dochters geraakt door Brexit

Bedrijven met Britse dochters geraakt door Brexit

 

Dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk iets gaan merken van de mogelijke Brexit is voor de meeste mensen geen verrassing. Dat ook bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, enzovoorts hier last van kunnen krijgen is meer opvallend.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het Duitse bedrijf Medac. Het is een grote farmaceut, met een dochteronderneming in het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe ging het om twee Europese bedrijven, maar daar komt met een mogelijke Brexit verandering in. Vanaf dat moment valt een deel van dit bedrijf buiten de EU. Daardoor moet er ineens een andere manier van werken worden gevonden.

Extra voorraad opslaan in het Verenigd Koninkrijk

Het is bijvoorbeeld nog niet zeker of de Britten na de Brexit de Europese patenten zullen erkennen. Mogelijk moeten die opnieuw worden aangevraagd. Daarnaast is het onduidelijk of er een Europese verzekering voor proefpersonen gebruikt kan worden in het Verenigd Koninkrijk. Het zijn belangrijke vragen, waarover NRC het bedrijf interviewde.

Het laat goed zien dat er praktisch gezien oplossingen moeten worden gevonden voor de mogelijke problemen die er kunnen ontstaan. Hoe zal het straks bijvoorbeeld gaan als de grenzen officieel dicht gaan en er producten van de ene naar de andere kant moeten?

Is het een goed idee om voor die tijd extra voorraad aan beide kanten van de grens aan te leggen om problemen met leveringen te voorkomen? Het zijn vragen waar veel bedrijven mee bezig zijn, vooral als ze zaken doen met het Verenigd Koninkrijk of als ze daar, zoals Medac, zelfs een dochteronderneming hebben.

Vraag naar producten van over de hele wereld

Veel internationale bedrijven werken voor klanten van over de hele wereld. Zij kunnen dat doen vanuit het Verenigd Koninkrijk, vanuit Europa of vanuit de beide locaties. Dat levert nu nog weinig tot geen problemen op, maar de kans is groot dat dit gaat veranderen.

Dan wordt het ineens belangrijk om rekening te houden met het land waar de voorraad ligt of waarmee er zaken wordt gedaan. Er kunnen andere import- en exporttarieven gaan gelden, net als andere algemene handelsregels om samen te kunnen werken.

Zowel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk als in de rest van Europa zullen de komende tijd goed moeten nadenken over wat de gevolgen zijn voor hen en voor hun klanten. Uiteraard is er al enige tijd geweest om voorbereidingen te treffen, maar de verwachtingen veranderen van dag tot dag. Het laat zien dat het niet meevalt om er goed op voor te bereiden, waardoor veel bedrijven de komende tijd goed moeten blijven opletten.

Vertalingen: Duits, Engels en meer

Als vertaalbureau hebben we veel internationale klanten. Het gaat om klanten in Nederland die hun teksten naar het Engels en Duits willen laten vertalen, net als andersom. Op die manier werken we voor bedrijven in Europa en in het Verenigd Koninkrijk, iets waar we natuurlijk graag mee door blijven gaan. Ook na een eventuele Brexit, ook al is het nog niet helemaal duidelijk hoe het verkeer van diensten er dan precies uit gaat zien.

In ieder geval blijven we kundig i n het vertalen van de verschillende belangrijke talen, zoals het Engels, Duits en Frans. Bovendien hebben we vertalers voor het Spaans, Italiaans en de meer exotische talen waar u naar op zoek bent.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een vertaling of naar de kosten waar u rekening mee dient te houden? Neem contact met ons op, dan brengen we u graag een vrijblijvende offerte uit.

Deel dit bericht via: